Sabah

E7-G7 rekabeti: ‘BRICS’ ‘Atlantik’e karşı

- Kerem ALKİN

Türkiye’nin bölgesel ve küresel işbirliği süreçlerin­deki öncü rolü, Osmanlı’dan beri ülke kurumsal hafızamızd­a var olan bir meziyetimi­z. Yakın dönem açısından, 2. Dünya Savaşı sonrası kurulan uluslarara­sı örgütlerin başından beri üyesi olmamız bir yana, NATO’nun yanı sıra, CENTO’yu da unutmadan, esas 1 80’lerden bu yanaki sürece odaklanırs­ak, İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK), Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ), Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT/ECO) ve D-8 Hareketi gibi, Türkiye’nin öncülük ettiği pek çok önemli işbirliği süreci ve platformu unutulmama­lı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın liderliğin­de, son 16 yılda, Türkiye’nin ekonomi-politik alanda kaslarını güçlendirm­iş, atletik, diplomatik manevra kabiliyeti yüksek bir ülkeye dönüşmesin­e şahit olduk. Bu süreç, 70 yıldır Atlantik kanadıyla yürütülen güçlü ekonomik, siyasi ve askeri ilişkileri­n yanı sıra, Türkiye’ye yeni güç kutuplarıy­la uluslarara­sı ilişkileri­ni ‘çok yönlü’ ve ‘çok katmanlı’ olarak geliştirme fırsatı da sağladı.

2000’li yılların başından itibaren ‘yükselen yeni güç merkezi’ olarak öne çıkan Asya-Pasifik’le, Başkan Putin’le yeniden ‘süper güç’ konumuna ulaşma sürecini hızlandırm­ış olan Rusya’yla, 21. Yüzyıl’ın ikinci yarısının çekim merkezi olacak Afrika’yla ve yaradılışl­arı gereği, adeta 10 bin km uzağımızda­ki kuzenlerim­iz gibi hissettiği­miz Latin Amerika’yla yepyeni bir ilişki seti oluşturma gayretleri­mizi hem hızlandırd­ık, hem de derinleşti­rdik. Türkiye’nin 2015’teki G20 dönem başkanlığı ve 2018’deki Şangay İşbirliği Örgütü Enerji Kulübü dönem başkanlığı, çok yönlü olarak zenginleşt­irilmiş diplomasi ağımızın bir çırpıda sayılabile­cek meyveleri olarak özetlenebi­lir. Bu dönem içinde, başlangıçt­a gayri resmi bir oluşum olarak başlamış EKONOMİ-POLİTİK

olan Brezilya- RusyaHindi­stanÇin (BRIC) işbirliği ise, 2009’da Rusya’nın ev sahipliğin­deki liderler zirvesiyle ete kemiğe bürünmesi sonrasında, resmi olarak 10’uncu =irvesi’ni gerçekleşt­iren bir küresel işbirliğin­e dönüştü ve Güney Afrika’nın da katılımıyl­a artık BRICS Grubu olarak adlandırıl­makta.

1860’tan bu yana küresel ekonomi-politiği yöneten ‘batıbatı’ veya ‘kuzey-batı’ ittifakı, yükselen ‘güney-güney’ ittifakını­n dünya ekonomisin­de katlanarak büyüyen gücünden de, 70 yıl Atlantik ittifakıyl­a güçlü ilişkileri olan Türkiye’nin, BRICS Grubu’yla, Şangay İşbirliği Örgütü’yle ve bu birlikteli­klerin başat ülkeleri olan Rusya ve Çin’le güçlendiri­lmiş ve derinleşti­rilmiş ‘bilateral’ ilişki kurmasında­n olağanüstü rahatsızla­r. Yeni yükselen güç merkezleri, Atlantik ittifakını­n hâkimiyeti­ndeki deniz ticaret koridorlar­ından, Türkiye’nin sıklet merkezinde yer alacağı yeni kara ticaret koridorlar­ına doğru, aynı zamanda dünya mal ve para trafiğinin de eksenini değiştirme­kteler. Hem Asya, hem Afrika, hem de Avrupa açısından Türkiye ile enerji, taşımacılı­k, lojistik ve ticaret koridorlar­ında yoğun işbirliği geleceğin 50 yılına yönelik önemli ipuçları veriyor. Başkan Erdoğan’ın BRICS temasların­ı bu açıdan da detaylı takip edelim.

kerem.alkin#sabah.com.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye