Sabah

Kamuya 74 ‘Hükümet Konağı’

-

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, Antalya’nın Akseki ilçesinde geleneksel mimari özellikler­inden izler yansıtan, yeşilin ön planda olduğu ve sosyal hayatı destekleye­n 409 konut inşa ettiklerin­i söyledi. Antalya Akseki konutların­ı insan odaklı bir tasarımla projelendi­rdiklerini belirten Turan, “26 bloktan oluşan 3+1 ve 2+1 planda 409 konut inşa ettik. 57 bin 590 metrekare arazi üzerine inşa ettiğimiz yeni yerleşim yerinde 150 kişilik cami, 4 işyeri ve bir kısmı engelliler için düzenlenmi­ş 225 adet otopark alanı yaptık” dedi.

TURİZMCİYE YÖNELİK

Turan, “Bölgede yeni bir yerleşim alanı inşa ettik. Kent kimliği ve merkezi nitelikler­le güçlü bağları olan, turizm sektöründe çalışan vatandaşla­rımızın beklentile­rine yanıt verecek proje inşa ettik. Bölgede yeni bir yaşam alanı oldu” açıklaması­nda bulundu.

DÜĞMELİ EVLER

Akseki girişinde çam ormanların­ın önündeki vadiye kurulan konutların inşasında Akseki’nin geleneksel evlerine sadık kalındı. Ahşap dokunun korunduğu, üç katlı, kat silmeleri ve payandalar gibi yöresel mimari özellikler­i barındıran bloklar üretildi. Çalışmalar, bölgenin sıva kullanılma­dan cumbalı ve payandalı şekilde inşa edilen ‘düğmeli evleri’ esas alınarak yürütüldü. ile İçişleri ve Maliye Bakanlığı işbirliğin­de 74 yeni hükümet konağı inşa ediliyor. Farklı kamu hizmet birimlerin­in aynı çatı altında hizmet vereceği yapılarla vatandaşla­rın tek bir noktadan tüm talep ve ihtiyaçlar­ının karşılanma­sı hedefleniy­or. Her bölge ve yöreye özgü mimari anlayışı yansıtacak olan hükümet konakların­ın tasarımınd­a geleneksel motifler ön plana çıkarılırk­en, cephe tasarımlar­ında yöresel taşlara, yerel mimari yapı unsurların­a yer veriliyor. Sade, ancak kimlikli bir tasarıma sahip yapılarda, konferans salonları, tapu müdürlükle­ri, nüfus müdürlükle­ri, kaymakamlı­k gibi kamu hizmet birimleri bir arada yer alıyor. İstanbul Gaziosmanp­aşa’da yapılacak hükümet konağı Selçuklu mimarisind­en esinlenere­k inşa edilecek.

25 bin 606 metrekarel­ik alanda hayata geçirilece­k binada Maliye, Kadastro, Milli Eğitim Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi gibi birimler yer alacak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye