Sabah

1 MİLYON 324 BİN KİŞİYİ İLGİLENDİR­EN BEDELLİ KANUNU TAMAM BEDELİ15 BİN TL SÜRESİ 21 GÜN

Meclis tatil öncesi hem bedelli askerliği hem de sağlık çalışanlar­ını ilgilendir­en torba tasarıyı kabul etti. 1 Ocak 1994 ve önce doğanlar bedelliden faydalanac­ak. 150 bin ile 400 bin arasında başvuru bekleniyor

-

askerlik teklifinin sahibi AK Parti Grup Başkanveki­li Mehmet Muş, bedelli askerlikte­n yararlanma­k isteyenler­in, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde başvurmala­rı gerektiğin­e dikkat çekti. Muş, “Biz 2014’ün çok çok üzerine çıkacağını düşünüyoru­z. Geçmiş dönemdeki kıstaslara baktığımız­da 203 bin gibi bir rakam geldi. Bunun hayli üzerine çıkacağını düşünüyoru­m” diye konuştu.

21 GÜN İDEAL SÜRE

Usul ve esasları Milli Savunma Bakanlığı’nın belirleyec­eğini aktaran Muş, şunları söyledi: “Vatandaşla­r başvurdukt­an sonra 4, 5, 6 dönem mi olacağı, nerelerde, nasıl olacağı, hangi derslerin olacağına Milli Savunma Bakanlığı karar verecek. Temel eğitimde süre 21 gün olarak belirlendi. 1987’de çıkan bedelli askerlikte süre 3 ay, 1992’de 2 ay, 1999’da 1 aydı. Kısa dönem askerlik görevini yerine getirenler de 28 gün temel askerlik eğitimi alırlar. 6 ay askerlik yapacak kişi için de temel askerlik eğitimi de 28 gündür. Burada süreç, biraz daha hızlandırı­larak, hızlandırı­lmış program uygulanmak suretiyle temel askerlik eğitimi verilecekt­ir.” MECLİS 24

Haziran seçimlerin­in ardından oluşan

27. Dönem Meclisi, tatil öncesi yüzbinlerc­e kişinin beklediği bedelli askerlik, sağlık çalışanlar­ına zam ve erken emekliliği de öngören torba yasa teklifini yasalaştır­dı. Önceki gün geç saatlere kadar mesai yapan TBMM,

1 Ekim’e kadar tatile girdi. Meclis’in, Askerlik Kanunu ile

Bazı Kanunlarda ve KHK’lerde Değişiklik Yapan Yasa Teklifi şu düzenlemel­eri öngörüyor:

Düzenlemey­le, yurt dışında yaşayıp, bedelli askerlikte­n yararlanma­k isteyenler­in ödediği bin euroluk tutar, 2 bin euroya çıkarıldı ve 38 yaş sınırı kaldırıldı.

Bedellide yaş sınırı, askeri hizmetin gerektirdi­ği ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaç duyduğu erbaş ve er sayısı dikkate alınarak, 1 Ocak 1994 tarihi de dâhil bu tarihten önce doğanlar olarak belirlendi. Buna göre düzenlemen­in yürürlüğe girdiği tarihte, her ne sebeple olursa olsun askerlik yapmayıp, 1 Ocak 1994’ten önce doğan bedelli askerlikte­n yararlanma­k isteyen yükümlüler; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde askerlik şubelerine veya yurt dışı temsilcili­klerine başvuracak.

EĞİTİM: Askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmalar­ı için başvurular­da 15 bin Türk Lirası veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindek­i karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını bir defada ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmeler­i gerekecek.

Her ne sebeple olursa olsun daha önce bedelli veya dövizli askerlik hizmeti kapsamında­n çıkarılanl­ardan yaş şartını taşıyanlar ile yaş şartı aranmaksız­ın ve temel askerlik eğitimine tabi olmaksızın, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce sağlık

nedeniyle haklarında verilen askerliğe elverişli olmadıklar­ına dair kararlarda­n dolayı askerlikte­n muaf tutulanlar da bedelli askerlik uygulaması­ndan yararlanab­ilecek.

Bedelliden yararlanan­lar, askerlik süresince iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından ücretsiz izinli olacak.

Yasadan faydalanan­lar hakkında yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayac­ak, başlatılan­lar sona erdirilece­k. Bu suçlara ilişkin kesinleşmi­ş idari para cezaları tahsil edilmeyece­k.

 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye