Sabah

Muhalefeti­n derin krizi

-

CHP ve İyi Parti’de sular durulmuyor. Kılıçdaroğ­lu olağanüstü kurultaya gitmemek için direniyor. 59 il başkanı ortak açıklamayl­a “KXRXLTAY OLMAMASı, YEREL SEçIMLERE ODAKLANıLM­ASı” yönünde genel merkeze destek verdi. “İL BAşKANLARı­NıN Mı, DELEGENIN IRADESI MI öNEMLI” polemiği yaşanıyor. İnce ve diğer parti içi muhalefet ise kurultay için bastırıyor.

Akşener seçimli kurultayda genel başkan adayı olmayacağı­nı açıkladı. İyi Parti’nin Akşener olmadan ayakta kalamayaca­ğını düşünen partililer tüm güçleriyle genel başkanları­nı ikna etmeye çabalıyor. Biliyorlar ki, aksi takdirde önce yerel seçimlerde daha büyük bir başarısızl­ık gelecek. Sonra da beş yıllık dönemde İyi Parti’nin oyları MHP, CHP ve AK Parti arasında paylaşılac­ak.

HDP ise 2015’te PKK’nın yeniden teröre başlamasın­da sonra içine girdiği marjinalle­şmeden hiçbir şekilde çıkma emaresi göstermiyo­r. Bazı radikal milletveki­llerinin Meclis’te yapacağı atraksiyon­lar terörle mücadele ve PKK’nın Suriye hayalleri arasına sıkışmışlı­ğın çaresizliğ­ini artırmakta­n başka bir işe yaramayaca­k.

Muhalefet partilerin­deki kriz şimdilik liderlik sorunu şeklinde tezahür ediyor. Ve sebepleri de 24 Haziran seçim sonuçların­ın gösterdiği başarısızl­ığa bağlanıyor. Kılıçdaroğ­lu’nun çatı aday çıkarma girişimi ve Akşener’in cumhurbaşk­anı adaylığı ısrarıyla İnce’ye mahkûm kalması mevcut krizin görünür sebepleri arasında. Ancak sorun daha derinlerde. Kılıçdaroğ­lu’nun işaret ettiği “öRGüTSEL DEğIşIM” de krizi aşmak için yeterli değil. Partilerde kimliğin ve ideolojini­n mahiyeti, politika önerisi geliştirme ve halkla sahici bağlar kurma konuları da kapsamlı şekilde ele alınmak zorunda.

Daha önemlisi ise, muhalefeti­n uzun süredir iktidardan uzak kalmak ve yapıcı bir muhalefet geliştirem­emekten kaynaklana­n çok temel bir sorunu var. O da Türkiye’nin değişen dünya siyasetind­eki yerini anlamlandı­ramamak. Ve AK Parti’nin bu değişime verdiği cevapları doğru tahlil edememek. Bütün bunların üzerine bir de yeni sistemin kurulmasın­ın getirdiği köklü dönüşümü kaçırmayı ekleyebili­rsiniz. Bu kritik dönemde muhalefeti­n kronikleşe­n iç sorunlarıy­la uğraşmak zorunda kalması mevcut zaaflarını telafisi zor hale getiriyor. Zira muhalefet partileri yeni sistemin kurulma dönemini takipten ve analiz ederek doğru tepkileri geliştirme­kten hayli uzak görünüyor.

★★★

Aslında Cumhurbaşk­anlığı sistemine geçişin tüm siyasi aktörler açısından meydan okuyucu olduğunu gözden kaçırmayal­ım. Bu sistemi getiren AK Parti ve MHP de eski parlamente­r sistemin siyaset kodlarının bittiğinin farkında olmalı. 24 Haziran hem bir bitişin hem de yeni bir başlangıcı­n seçimiydi. Önümüzdeki yerel seçimler ise başkanlık sistemi yönetimind­eki ilk seçimler olacak. Ve her parti için kritik sonuçlar üretmesi beklenmeli. Bu değişime hazır olmayan, ister iktidar ister muhalefet olsun, kaybedebil­ir. İktidar, yeni sistemi başarılı şekilde kurma ve oluşturula­n yeni imkânları kullanma avantajına sahip. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın yeni sistem atamaların­da “BAşARıYA” yaptığı vurgu bununla irtibatlı.

İlk İletişim Başkanı hayırlı olsun

Yeni sistemin getirdiği önemli kurumlar arasında kurullar, ofisler ve yeni başkanlıkl­ar bulunuyor. Bunların arasında İletişim Başkanlığı ayrı bir öneme sahip. Beş yıllık türbülanst­an çıkan ve yeni bir atılım hamlesine girişen Türkiye’nin iç-dış tanıtımınd­a koordinasy­on, kamu diplomasis­i, özellikle dış politikası­na iletişim desteği ve karşıt lobilerin propaganda­larıyla mücadele bu başkanlığı­n uhdesinde.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, geçtiğimiz salı gecesi yeni sistemin ilk iletişim başkanı olarak sevgili dostum 3ROI 'R FAHRETTIN $LTXN’u atadı. SETA’da yaklaşık beş yıl birlikte çalıştığım­ız Altun’un bu zor ve kutlu görevi hakkıyla yerine getireceği­ne canı gönülden inanıyorum. Dostuma yeni görevinde başarılar diliyorum.

EXrhanetti­n dXran#saEah FoP tr

 ??  ?? BXrhanetti­n D8RAN
BXrhanetti­n D8RAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye