Sabah

Türkiye’nin ‘küresel meydan okuma’ becerisi

- Kerem ALKİN

ABD 2. DünyA SAvAşı’nDAn, BIr tArAFtA DünyA ürEtImInIn yArısını tEmsIl EDEn BIr EkonomIk Güç; DIğEr tArAFtA IsE, ‘AsImEtrIk DüzEn’ vE ‘kApItAlIst sIstEm’In tArtışılmA­z lIDErI olArAk çıktığınDA, uluslArArA­sı EkonomI-polItIk DüzEnInIn tEmsIlCIlE­rI olAn BIrlEşmIş MIllEtlEr, UluslArArA­sı

PArA Fonu, DünyA BAnkAsı, GATT vE NATO’yu kEnDI koorDInAsy­onu vE EmrInDE kurDurArAk, ‘kürEsEl’ pAtronAJlı­ğını DA IlAn EtmIştI. ABD DolArını DA kürEsEl BIr FInAnsAl GüCE Dönüştürmü­ştü. TA kI, 2000’lI yıllArA kADAr. O 2000’lI yıllAr kI, küresel ekonomi-politik sistemin yeni ‘yükselen’ çekim merkezleri­yle tanıştığı vE Bu sürECIn DünyA sIyAsEtI vE kürEsEl tICArEtE BIrE BIr yAnsıDığı BIr 18 yılı GErIDE BırAktık.

Bu sürEçtE, yEnI ‘yüksElEn’ çEkIm mErkEzlErI­nIn DE IçInDE yEr AlDığı G20 kulüBü, ABD’nIn çAğrısıylA BIr ArAyA GElmIş olsA DA, Doğu-Güney İttifakı, BRICS vE ŞAnGHAy İşBIrlIğI ÖrGütü’ylE, BAtı-KuzEy İttIFAkı, DIğEr BIr DEyIşlE AtlAntIk İttIFAkı’nA kArşı, ‘Pasifik’ ve ‘Güney Yarımküre’nin önlenemez yükselişin­I BAşlAttı. ABD, Bu sürEçtE, RusyA vE ÇIn’In kürEsEl ‘Güç mErkEzI’ olArAk önE çıkmAlArın­DAn CIDDI rAHAtsızlı­k DuymAsı BIr yAnA, 1990’lı yıllArDAn Bu yAnA, AvrupA BIrlIğI mErkEzlI olArAk, Almanya ve Fransa’nın ‘TEk AvrupA’ projesi kapsamında, yeni bir ekonomik, parasal ve askeri güç olma heveslerin­den de hoşnut olmadı. Bu nEDEnlE, ‘TEk AvrupA’ IDEAlInIn İnGIltErE’nIn BrExIt kArArıylA CIDDI yArA AlmAsınDAn DA, son NATO zIrvEsInDE, AlmAnyA vE FrAnsA’yı, Trump’ın küstAH IFADElErIy­lE, AskErI yEtErsIzlI­klErI BoyutunDA Ağır BIr DIllE ElEştIrmEk­tEn son DErECE mEmnun.

ABD’nIn, Bu sürEçtE HEsABının şAştığı vE BIr türlü AnlAmAmAkt­A ısrAr EttIğI konu, Türkiye’nin ‘küresel meydan okuma’ becerisi OsmAnlı’DAn CumHurIyEt’E, BIrçok BADIrEyI ‘zümrüDü AnkA’ kuşu GIBI, küllErInDE­n yEnIDEn DoğArAk AtlAtmış olAn TürkIyE, 1071’DEn BErI ‘sömürGECIl­Ik nEDIr’ BIlmEz; tErsInE, 2. DünyA SAvAşı sonrAsı oluşAn yEnI DünyA DüzEnInIn tüm kurumsAl EKONOMİ-POLİTİK AltyApısın­DA ‘kuruCu

ülkE’ pozIsyonun­DADır. Bu nEDEnlE, AtlAntIk İttIFAkı’nın En önEmlI müttEFIkI vE BIr pArçAsı olmAyı HEr zAmAn BIlmIştIr. ABD’nin stratejik hatası, tarihi boyunca hep ‘dik durmuş’, küresel diplomasid­e her zaman ağırlığını hissettirm­iş olan Türkiye’yi, ‘tEHDIt’ veya ‘şAntAJ’la sıkıştırac­ağını zannetmesi­dir.

AksInE, son 16 yılDA, 3 kAt mIllI GElIrlE, 860 mIlyAr DolArlık BIr kAtmA DEğErIn yüzDE 20’sInI IHrAç EDEn, tEk BAşınA 32 mIlyAr DolAr ‘InsAnI yArDım’ yürütEn, sErt GüCü Türk SIlAHlı KuvvEtlErI’ylE, yumuşak gücü TİKA, AFAD, Kızılay, Yunus Emre Enstitüsü ve Maarif Vakfı’yla destan yazan BIr TürkIyE’DEn söz EDIyoruz. KürEsEl sIstEmDEkI tüm mAzlumlArA IlHAm, CEsArEt, EnErJI vErEn BIr TürkIyE. CumHurBAşk­Anı ErDoğAn’ın vIzyon vE lIDErlIğIy­lE pErçInlEnE­n ‘kürEsEl mEyDAn okumA’ BECErIsInI, bu becerinin Cumhurbaşk­anlığı +ükümet 6istemi’yle ulaşacağı düzeyi, SAyın BAşkAnımız­ın IFADEsIylE, Türkiye’nin küresel ölçekte yükselen güç merkezleri­yle derinleşti­rdiği ilişkileri­ne duyulan kıskançlık ve öfkenin kodlarını IyI okuyAlım.

kerem.alkin#sabaK.com.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye