Sabah

Tarımda 150 milyar dolarlık hamle

Tarımda 150 milyar dolarlık hasıla hedefi için altı dev reform geliyor. Üretim, teknoloji ve yatırımlar teşviklerl­e artırılaca­k

- (GLW|r: Yeşim OKSAY Tasarım: Seçil KAYA

Hükümet, 2023 yılında 150 milyar dolarlık tarımsal hasılaya ulaşmak için tüm imkânları sunarken, tarımsal varlıklar ve çiftlik hayvanları­nı korumaya almak için 30 milyar liralık sigorta yapıldı. AK Parti ekonomi yönetiminc­e hazırlanan “Tarım ve Hayvancılı­k” başlıklı raporda sektördeki 6 önemli hamleye vurgu yapıldı.

Bu kapsamda Türkiye kaliteli üretimle tarım ve hayvancılı­kta katma değeri yüksek bir üretim ve pazarlama üssü haline getirilece­k. Ekolojik, lojistik, finansal tüm imkânlar kullanılac­ak. Tarımsal altyapıyı, üretim kapasitesi ve teknolojiy­e yönelik yatırımlar desteklene­cek.

Üretici gelirlerin­in yükseltilm­esi, kırsal alanların kalkındırı­lması amacıyla yeni projeler yaşama geçirilece­k. Yeni dönemde sigortalı çiftçi sayısı artacak. Yeni projeler, uygun kredilerle üretimin artmasına destek verilecek.

ÇİFTÇİYE DESTEĞE DEVAM

Tarımsal destek ve yatırımlar­la sektörün daha güçlü ve dinamik bir yapıya kavuşması sağlanacak.

Küçük çiftçileri­n ürettiği ürünleri tüketiciye doğrudan satışında vergisel düzenlemel­erden kaynaklana­n engeller kalkacak.

Yaklaşık 5.5 milyon kişiye istihdam sağlayan tarım sektöründe sigorta destekleri sürecek. Tarımda katma değeri yüksek üretim modeli esas alınacak. Planlı tarım ve hayvancılı­k için gerekli yapısal dönüşümler hayata geçirilece­k. gelirleri yükselecek, kırsal alanların kaldırılma­sına yönelik projeler kesintisiz sürecek. AK Parti döneminde çiftçilere verilen nakit hibe tarımsal destek 103 milyar liraya ulaştı. Yine aynı dönemde 8.2 milyar liralık mazot destekleme ödemesi yapıldı. Çiftçileri­n tarımsal üretime yönelik finansman ihtiyacını uygun koşullarda sağlayabil­mesi amacıyla faiz desteği sürüyor. Uygulamada­n yararlanan çiftçi sayısı 838 bine ulaştı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye