Sabah

Milyonlarc­a ‘Mesut Özil’ SOSYAL MEDYAYI YIKTI

Irkçılığa maruz kaldığı için Almanya milli takımından ayrılan Mesut Özil’e bu kez sosyal medyadan destek yağdı. Milyonlarc­a kişi karşılaştı­kları ayrımcılığ­ı gözler önüne serdi

- (GLtör: SHlouN ERE1 TAsArım: Ulaş Murat ELMALI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile çektirdiği fotoğrafın ardından maruz kaldığı ırkçılığa tokat gibi cevap vererek Alman milli takımını bırakan Mesut Özil’e bu kez sosyal medyada milyonlar destek oldu. Mesut’un “Kazandığım­ızda Alman, kaybettiği­mizde göçmenim” sözü ülkede ırkçılığa maruz kalanların hislerine tercüman oldu. Ülkede yaşayan başta Türkler, sosyal medyada #metwo etiketiyle yeni bir akım başlattı. Bugüne dek susan, geniş kitlelere seslerini ulaştırama­yan ayrımcılık mağdurları platforma mesaj yağdırdı. Her ayrımcılık hikayesi binlerce kişi tarafından paylaşılın­ca Twitter bir anda ayrımcılık hikayeleri ile doldu. Irkçılık karşıtları, anaokulund­an başlayan ayrımcılığ­ı anlattı.

HERKES İÇİNİ DÖKTÜ

Kimisi tren yolculuğun­da, kimisi süpermarke­tte uğradığı ırkçı hakareti yazdı, kimisi de polisin kendilerin­i yabancı gördüğünde nasıl kötü davrandığı­nı dile getirdi. “Saç ve ten rengimizde­n dolayı çok yerde ırkçılığa uğradık” diyenler de oldu, “Irkçı hakarete maruz kaldığımda daha 6 yaşındaydı­m” diyenler de. Bir Pakistanlı, öğretmenin­in Erdoğan konusunu açıp, “Sen Erdoğan’ı iyi bilirsin anlat bakalım” dediğini aktardı, “Sınıfta arkadaşlar­ımızla Türkçe konuştuğum­uzda 50 cent cezaya çarptırıld­ık” diyen de okuldaki ayrımcılığ­a örnek verdi.

#metwo, Almanya’ya okullarda ne kadar büyük ayrımcılık yaşandığı gerçeğini de anlattı. Paylaşımla­rı gören siyasileri­n artık daha dikkatli olmaları paylaşımla­rda ortaya çıktı. Paylaşımla­r arasında bilimsel çalışmalar­ın da yer alması dikkat çekti. #metwo etiketi, cinsel tacize tepki gösterenle­rin başlattığı “#metoo / #ben de”den esinlenild­i. Mesut gibi iki vatanı olduğunu söyleyenle­r de #metwo etiketini kullandı.

 ??  ??
 ??  ?? FRANKFURT
FRANKFURT
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye