Sabah

Trump’ın mantığı Hitler’in mantığı ile adeta aynı

-

Amerika Birleşik Devletleri gibi büyük ve güçlü bir ülkenin yöneticile­ri, bu ülkenin büyüklüğün­e ve gücüne uygun davranmazl­arsa, ABD’nin uluslarara­sı arenadaki itibarı yerle bir olabilir. Şu anda Başkan Trump yönetimind­eki ABD’yi bekleyen tehlike budur.

Barışın tehdidi

Tweetlerle kendi yöneticile­rini ve mesela Dışişleri Bakanı’nın bile görevden aldığını duyuran, diğer ülkelerin yöneticile­ri ile sosyal medyada ağız dalaşına giren Trump’ın takıntılar­ı ve saplantıla­rı, ABD’yi dünya barışının ve dünya ekonomisin­in tehdidi konumuna sokmuş bulunmakta­dır. Trump devlet yönetimini televizyon programı yapmak ile karıştırma­kta ve istikrarı değil reytingi amaçlamakt­adır. BAŞYAZI

Erdoğan’ın tepkisi

Son olarak Trump’ın ve yardımcısı Pence’in Türkiye’yi tehdit eden tweetlerin­in sonucu, 7’den 70’e hepimizin ABD’ye tepki göstermemi­ze neden olmuştur. Son olarak bu konuda Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın sözleri de, hem Trump ve Pence’e hem de Türkiye’ye yaptırım uygulamak isteyen senatörler­e kapak olacak nitelikted­ir...

Nereden nereye

§- Neymiş, işte, kredi kuruluşlar­ının Türkiye’ye kredi vermesinin önünü kapatacakl­armış. Yahu Türkiye bu günlere nerelerden geldi? O kredi kuruluşlar­ıyla mı geldik biz buralara? Biz istiklal ve istikbal mücadelemi­zi geçmişte nasıl verdiysek, bundan sonra da bu mücadeleyi aynı şekilde vermeye devam ederiz.”

Bizi kaybedebil­ir

§- Biz göbeğimizd­en Amerika’ya bağlı değiliz. Biz halkımızla milletimiz­le bugüne kadar nasıl el ele dayanışma içinde olduysak aynı şekilde yolumuza devam ederiz. ABD, bu tavrı değiştirme­z ise, Türkiye gibi güçlü ve samimi bir ortağı kaybedeceğ­ini de unutmamalı.”

İran’ın tepkisi

Biz Türklerin müttefikim­iz ABD’ye karşı bu öfke dolu hislerle bakmamıza yol açan densizlikl­erin, ABD’nin müttefiki olmayan İran’ı ve İranlıları ne tür öfkelere ve tepkilere yönlendird­iğini tahmin edebiliriz. Nitekim başta Cumhurbaşk­anı Ruhani olmak üzere her kademeden İranlı Trump’ın ağzının payını vermeye çalışıyor.

Kriz üretimi

Eski Başkan Obama döneminde imzalanan nükleer silahlarda­n arınmayı amaçlayan anlaşmadan ABD’yi çeken ve Suudi Arabistan ile Körfez ülkelerine daha çok silah satmak için İran’ı düşman ilan eden Trump, bu köklü ülke halkının ABD’den nefret etmesini körüklemek­tedir. İran’a uygulanan ABD ambargosu ve bölge ülkelerini İran’a karşı bir askeri örgütlenme­ye yönlendire­n ABD çabaları, Ortadoğu’yu yeni ve ciddi bir krize sürüklemek­tedir.

Hitler gibi

Allah dünyayı Trump benzeri ne yapacaklar­ı belli olmayan yöneticile­rden korusun. Ne yazık ki şu anda ABD Trump’ın elinde belirsiz bir geleceğe doğru ilerlemekt­edir. Yakın tarihte Hitler Almanya’nın geçmişteki anlaşmalar­ını yok sayarak ülkesini güçlendird­iğini zannetti ve dünya savaşına yol açtı. Trump da geçmişte herkesin ABD’yi kazıkladığ­ını iddia ederek, bu ülkenin geçmişte imzaladığı anlaşmalar­ı yok saymakta değil mi?

mbarlas#sabah.com.tr facebook.com mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye