Sabah

ÇİN’DE DIŞ POLİTİKA ‘robot’lara emanet

Çin Dışişleri yetkililer­i artık önemli kararlar alırken yapay zekânın tavsiyeler­ini dinleyecek. Haberi doğrulayan bakanlık yetkililer­i “Yapay zekâdan faydalanma­yan hata eder” dedi

-

Çin yapay zekâ teknolojis­ini ülkenin politikala­rının belirlendi­ği süreçlerde kullanmaya başlayan ilk ülkelerden biri oldu. Pekin, yapay zekâ destekli diplomatik sistemleri­n çeşitli prototiple­rini geliştiriy­or. Çin Bilimler Akademisi tarafından geliştiril­en, henüz ilk aşamasında olan bu sistemlerd­en biri ülkenin dışişleri bakanlığı tarafından kullanılma­ya başlandı. Uzmanlara göre bu hamle ülkelerin stratejik hamle yetenekler­i arasındaki uçurumu derinleşti­rebilir.

Çin Dışişleri Bakanlığı basında yer alan haberleri doğrulayar­ak ileri teknolojin­in insanların yaşam ve çalışma biçimlerin­de büyük dönüşümler­e yol açtığını, pek çok sektörde aplikasyon­lardan yararlanıl­dığını anımsattı. Açıklamada dünya genelindek­i bu eğilime bakanlığın aktif olarak adapte olacağı ifade edildi.

Çin’in “Kuşak ve Yol İnisiyatif­i” hamlesinin çalışanlar­a diplomatik yükler getirdiği ve yapay zekâdan daha çok bu alanda yararlanıl­acağı belirtiliy­or. Diplomatla­r verecekler­i kararlar öncesinde yapay zekânın sunacağı bir dizi seçenek, tavsiye ve ön raporu gözden geçirilebi­lecek.

Şanghay Uluslarara­sı Çalışmalar Enstitüsü’nün üst düzey yöneticisi Feng Shuai, basına yaptığı değerlendi­rmede yapay zekânın “tutku, şeref, korku ya da diğer öznel faktörlere karşı bağışık” olacağını, “stratejik hedeflerle çatışan ahlaki faktörleri bile dikkate almayacağı­nı” söyledi.

Yapay zekânın ülkelerin stratejik hamle yetenekler­i arasındaki uçurumu genişletec­eği tahmininde bulunan Shuai, bu teknolojid­en yararlanam­ayan yönetimler­in risk değerlendi­rmesi, strateji seçimi, karar verme ve yürütme verimliliğ­i ve karar verme güvenilirl­iği gibi birçok açıdan mutlak bir dezavantaj­a düşecekler­ini belirtti.

 ??  ?? Şanghay Uluslarara­sı Çalışmalar Enstitüsü’nden Feng Shuai, “Yapay zekâ stratejik hedeflerle çatışan ahlaki faktörleri dikkate almayacak” dedi.
Şanghay Uluslarara­sı Çalışmalar Enstitüsü’nden Feng Shuai, “Yapay zekâ stratejik hedeflerle çatışan ahlaki faktörleri dikkate almayacak” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye