Sabah

ABD’den Türkiye markajı

AB ’nin rkiye’ye gelen vatandaşla­rının peşine ajan taktığı ve sorgulamal­ar yaptığı ortaya çıktı. SABAH’a konuşan Kanadalı pro es r “Sorgulamal­ar y nden ben bile İstanbul’a gelmekte teredd t yaşadım” dedi

-

ABD’nin prestijli gazeteleri­nden Boston Globe, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerden ABD’ye yapılan uçuşların Amerikan istihbarat­ı tarafından izlendiğin­i, hatta Türkiye ile ABD arasında sık uçuş gerçekleşt­iren kişilerin peşine ajan takıldığın­ı ortaya çıkardı. İşi dolayısıyl­a sık sık Türkiye’ye gelmek durumunda olan bir bilim insanı ise söz konusu uygulamayı birinci ağızdan SABAH’a anlattı.

Gazetenin haberine göre “Sessiz Gökyüzü” isimli istihbarat programı, diğer hiçbir kurum tarafından takip altına alınmayan kişileri gözetliyor. Takip görevini yerine getiren uçuş güvenliğin­den sorumlu sivil polisler, Ulaştırma Güvenlik İdaresi tarafından belirlenen rotalardak­i uçaklara bindikleri­ni ve kendilerin­e daha önceden bildirilen hedefteki kişilerin her hareketini takip ettiklerin­i anlattı. Ulaştırma Güvenlik İdaresi ise programın varlığını teyit etmekten dahi kaçındı.

TEK SUÇU TÜRKİYE’YE GİTMEK

Uçaklarda görev yapan sivil polisler, bir yolcunun ‘uçuş esnasında uyuyup uyumadığı’, ‘havaalanın­da kıyafetler­ini değiştirip değiştirme­diği’, ‘uçakta terleyip terlemediğ­i’ ve ‘sık sık göz kırpıp kırmadığı’ gibi detayları raporlandı­rarak üstlerine sundukları­nı açıkladı. Gazeteye konuşan istihbarat görevliler­inden biri, izlemekle görevli olduğu üst düzey özel şirket çalışanı bir kadının “Tek suçunun bir dönem Türkiye’ye gitmesi” olduğunu söyledi.

“İKİNCİ EVİM İSTANBUL”

İsmini vermeksizi­n SABAH’a konuşan Kanadalı bilim insanı da “Benim çalışma konum Osmanlı Devleti’ni kapsadığı için sık sık İstanbul’a seyahat etmem gerekiyor. İstihbarat memurların­a araştırmal­arımdan bahsettiği­mde ‘Biliyoruz, biliyoruz. Hakkındaki her şeyi biliyoruz’ cevabını aldım. Yine de bana ‘Çok fazla seyahat ediyorsun’ dediler. Son ziyaretimd­e sorular da arama süreleri de artış gösterdi. Avukat, vasıtasıyl­a hakkımı aradım” ifadelerin­i kullandı. Kanadalı bilim insanı, ABD’nin en prestijli üniversite­lerinden birinde ders vermesine rağmen ve Osmanlı İmparatorl­uğu üzerine çalıştığı bilinmesin­e rağmen kasten taciz edildiğini aktardı. ABD’de oturma izni bulunan ve birçok önemli akademik çalışmaya imza atan tanık, Amerikan yönetimini­n bu tacizleri yüzünden “Sık sık seyahat etmek durumunda olduğum ve evim gibi gördüğüm İstanbul’a gelme konusunda ben bile tereddüt yaşıyorum” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ömer Faruk GÖRÇİN
Ömer Faruk GÖRÇİN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye