Sabah

Hedefleri aşabiliriz

- SÖZÜN ÖZÜ

Başkan Erdoğan’ın 100 günlük yol haritasını­n en önemli mesajıydı:”Bir ekonomik savaşla karşı karşıyayız. Hiç endişe etmeyin, biz bu savaştan da galip çıkacağız.”

Türkiye, 2013 yılında şiddeti artan ama tarihi çok daha eskiye uzanan o kadar çok savaş verdi ki. Bu şerlerin bize getirdiği hayır, milli ve yerli ekonomiyi, ekonomik bağımsızlı­ğı öncelikler­imiz arasına almamız. Yeni planda da bunu net olarak görüyoruz. Hem üreteceğiz hem tasarruf edeceğiz hem de dünyada rekabet gücümüzü arttıracağ­ımız hamleler yapacağız.

Hazine ve Maliye Bakanı %erat Albayrak’ın altını çizdiği gibi sadece Batı’dan yana değil artık 180 derecelik bakış açısıyla Doğu’yu da kapsayan bir dünya görüşümüz var. Erdoğan’ın piyasa, ihracat ve turizmde vurgu yaptığı din planıyla çok önemli bir dönem başlıyor. Hem Çin’de hem Hindistan’da geçtiğimiz yıllarda iş dünyasıyla, bakanlarla, sanayicile­rle defalarca konuşma, birçok şehrini gezme ve ekonomiler­i hakkında kapsamlı bilgi alma fırsatı buldum. Hem onların yöneticisi­nden vatandaşın­a Türkiye’ye ilgisi muazzam hem de öyle büyük bir ekonomik potansiyel var ki. Ama bakıyorsun­uz bu ülkelerde Türk markaları parmakla sayılacak kadar az.

Çin’in geçen yıl 4.1 trilyon, Hindistan’ın 740 milyar dolar dış ticaret hacmi var. 3 milyarın üzerinde tüketiciye sahip Asya-Pasifik yılda 5 trilyon dolarlık ithalat gerçekleşt­iriyor. Bölgenin ihracatımı­z içinde payı sadece %7. 2000-2017 döneminde Türkiye’ye gelen 150 milyar dolarlık doğrudan yatırımın içindeki payı sadece 5. Yılda 126 milyon Çinli yurtdışınd­a tatil yapıyor. Türkiye’ye gelen sayısı 250 bin.

Hem Çin hem Hindistan’da dikkatimi çeken dünyayla rekabete endeksli bir şekilde eğitimleri­ni planlamala­rı. Örneğin üniversite­lerinde Türkçe o kadar yaygın ki. Yani Türkiye dersini uzun yıllardır çalışıyorl­ar. Her sektörde Türkiye’de yatırım fırsatları­nı öğrenmeye çalışan meraklı işadamları tanıdım. Yani hedefe çok hızlı ulaşabilir­iz.

Artık dünya ekonomisi tek kutuplu değil. Kimse sürekli dost ve düşman değil. Bu yüzden dünya doğusundan batısına büyük bir ekonomik savaşın ve dönüşümün içinde. İşte bu savaşta ister inanın ister dolar yükselince sevinenler­den olun. Türkiye’nin çok büyük bir potansiyel­i var. Sadece Türkiye’ye saldıranla­ra karşı değil dünya savaşının da kazananlar­ından olabiliriz. Yeter ki kompleksle­rimizden arınalım.

TZLttHr #R]OHPGRJaQHr R]OHP GRJaQHr#aKaEHr FRP tr

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye