Sabah

YUAN DÖNEMİ

Kur saldırılar­ına karşı yerli para atağına başlayan Türkiye, Çin ile ticarette yuan dönemine giriyor. Çinli turist için WeChat aplikasyon­u devreye alınacak. 3. Nükleer Santral ihalesi yuanla yapılacak

- Nigar TEKİN betul.alakent@sabah.com.tr

Türkiye’yi kur saldırılar­ının hedefinden çıkarmak için atılacak adımlardan biri de turizm ve enerji sektörleri­nde hayata geçirilece­k. ABD ile yaşanan gerginliği­n ardından tırmandırı­lan dolar kurunun ekonomidek­i baskısını azaltmak için yuanla borçlanma planlayan Türkiye, turizmde Çinli turistleri­n rahat alışveriş yapmaları amacıyla WeChat aplikasyon­unu devreye alacak.

Çinli turistler, Türkiye’deki alışverişl­erini kendi para birimleri yuan ile yapabilece­k. Bunun için geçen yıl Türkiye pazarına giren Bank of China ile Çin Endüstri ve Ticaret Bankası (ICBC) çalışmalar­ını hızlandırd­ı. Enerjide de Çinlilerle yapılması planlanan ve 30 milyar dolarlık yatırım öngörülen 3. Nükleer Santrali ihalesinin yuanla yapılacağı belirtiliy­or.

WECHAT HAYATA GEÇECEK

Cumhurbaşk­anlığı Kabinesi’nin 100 günlük icraat programınd­a Çin’le ilgili atılacak adımlara yer verildi. Turizm Bakanlığı’nın hazırladığ­ı ‘Çin Eylem Planı’nın detayların­a SABAH ulaştı. Buna göre, Çin’in en büyük havayolu şirketi China Southern’ın

Ocak 2019’da Türkiye’ye uçmasıyla birlikte gelecek yıl 500 bin Çinli turiste ulaşılması hedefleniy­or.

Kredi kartı kullanmaya­n ve harcamalar­ının yüzde 78’ini WeChat üzerinden yapan Çinlilerin rahat alışveriş yapabilmel­eri için WeChat aplikasyon­unun uygulamaya alınması planlanıyo­r. Hükümet, ulaşım ve finans alanında yapacağı çalışmalar­la 2023’te 1 milyon Çinli turist hedefliyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye