Sabah

Gene o terane!

-

H+ erhangi bir sorunda Türkiye’ye diş geçiremeye­ceğini anlayan ABD’den hep aynı teraneyi işitiriz. Son yaptırım skandalınd­an sonra da yine o sakızı çiğnediler.

5 +aziran 1964’teki -ohnson Mektubu ile başlayıp 15 Temmuz 2016 darbe ve işgal girişimiyl­e zirve yapan bütün krizlerin ardından ABD yönetimini­n ağzından düşürmediğ­i o bayat sakızın ne olduğunu hepimiz gayet iyi biliyoruz.

‘Türkiye, ABD’nin bir 1ATO ortağıdır. Stratejik ve kilit bir mütteIikid­ir.’

Bize fenalık gelmesine rağmen ABD’li yetkililer bu nakarattan asla bıkmadı.

Nitekim papaz krizinde sahneye çıkan ilk yetkili olan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, daha ağzını açar açmaz bu teraneyi tutturmadı mı?

★★★

Bakmayın siz ABD’li siyasileri­n ‘siz değerli bir ortaksınız’ açıklamala­rına.

Türkiye, coğrafi konumu ve fiziki kaynakları nedeniyle ABD için esas olarak askeri bir dayanak noktası olmaktan başka bir önem arz etmiyor.

Bu gerçeği ilk ve en net şekilde dile getiren kişi ABD’nin ünlü savunma bakanların­dan Robert S. Mc1amara’dır.

Vietnam Savaşı’ndaki sivil katliamlar­ın mimarı olan McNamara, 1967’de ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi’nde Türkiye’nin değerini şöyle anlatmıştı: “Ortadoğu ABD için siyasi, askeri ve ekonomik bir yol kavşağıdır. Buradaki petrolün Batı dünyası için hayati değeri vardır. Özellikle Yunanistan, Türkiye ve İran ile müttefik durumumuzu­n devam ettirilmes­inde çıkarımız büyüktür. Çünkü bu üç ülke SSCB ile sıcak deniz limanları ve bölgedeki petrol kaynakları arasında bulunmakta­dır.”

Bu stratejiyi de “Modernliği­n laiklik, laikliğin Batılılaşm­a ve Batılılaşm­anın da Atlantik hegemonyas­ının destekçisi olmaktan geçtiği” mavalıyla zihinlere kazıdılar.

★★★

Ne var ki bu emperyalis­t kısır döngü, 15 Temmuz direnişiyl­e ağır bir darbe aldı.

Yeni Türkiye, ABD’nin rahatı için bir yüzyılını daha heba etmek niyetinde değil.

İşte Başkanlık sistemiyle iç ve dış politikamı­zda dengeleri sarsacak yeni bir aşamaya adım attığımız bir dönemde, ülkemize kimlerin neden saldırdıkl­arını gayet iyi biliyoruz.

İki bakana yaptırım kararının ABD’nin Ortadoğu ve Türkiye’ye dair geliştirdi­ği ‘70 yıllık küresel puzzle’ın sadece küçük bir parçası olduğunun da farkındayı­z.

Çünkü ‘bir şeyin teraneliği’ onun kuralsız ve amaçsız olduğu anlamına gelmez.

Ülkemizi soykırım kartı, terör ve darbelerle vesayet altına alma projeleri akamete uğrarken şeytanlaşt­ırma projeleri de ters tepti.

Biliyoruz ki Batı dünyası, Erdoğan liderliğin­deki bir Anadolu ülkesinin 16 yılda bir dünya devletine dönüştüğün­ü görmenin travması içinde.

Kendine has jeo-uygarlık paradigmas­ıyla hareket eden Türkiye, bu ‘emperyal akıl’ sahiplerin­i adeta delirtiyor.

İşte bu yüzden daha önce )(Tg, PKK, Suriye, Katar, Kuzey Irak, Rusya, İran ve Almanya üzerinden tezgâh kuranlar bugün artık Türkiye’ye doğrudan saldırıyor.

Ancak yeni kuşak Trumpların kaderi de Bush ve Obamalarda­n farksız olmayacak.

Zira aktörler değişse de hep aynı teraneyi duymaktan artık gına geldi.

bercan tutar#sabah com tr

 ??  ?? Bercan T8TAR
Bercan T8TAR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye