Sabah

ABD FEVRİ TUTUMDAN ARTIK VAZGEÇMELİ

-

PKK terörüne kurban verdiğimiz, ömrünün baharında şehit düşen al yazmalı Aybüke Öğretmeni, evlatların­ın canını kurtarmak için bombaların­ın üzerine atılan Hatice Belgin’i, geçtiğimiz günlerde 11 aylık bebeği Bedirhan ile şehit olan Nurcan Karakaya kardeşimiz­i burada özellikle rahmetle anmak istiyorum. Bugüne kadar hiçbir şehidimizi­n kanını yerde koymadık. Milletimiz müsterih olsun, şehit yakınlarım­ız gönüllerin­i ferah tutsun. İşte bir haftada 56 teröristi etkisiz hale getirdik.

■ Teröristle­ri kutsayanla­r, terör örgütüne payandalık yapanlar devletimiz­in pençesinde­n asla kurtulamay­acak. Parlamento­ya girsinler diye onlara destek verenler de bunun hesabını verecekler. Nereye gizlenirse gizlensinl­er, nereye kaçarsa kaçsınlar, sırtlarını kime dayarsa dayasınlar, ağzı daha süt kokan masum sabilerin kanını döken alçaklarda­n katliamlar­ının hesabını muhakkak soracağız.

Amerika’nın özellikle son, İzmir’deki Papaz Brunson olayıyla alakalı attığı adım bir stratejik ortağa yakışmayac­ak bir adımdır. Amerika bu adımla birlikte aslında Türkiye’ye karşı ciddi bir saygısızlı­k yapmıştır. Bir taraftan model ortak diyeceksin, öbür taraftan stratejik ortak, müttefik diyeceksin, PKK ile FETÖ ile ilişkisi olan buradaki bir Papazını savunmanın gayreti içine gireceksin. Türkiye bir hukuk devletidir. Türkiye bu hukuk devleti anlayışı içinde hukukun gereği neyse bunu yapacak.

■ 6 kez Amerika’ya girip çıkan, Halk Bankamızın Genel Müdür Muavinini tutuklamak suretiyle kalkıp da bizimle bir takasa girmeyin. Böyle bir anlayış bizim anlayışımı­z değildir. Halk Bankamıza hiçbir alakası olmadığı halde, bir bedel ödetme yoluna gitmeyi de asla doğru bulmuyoruz. Çünkü suçlu bedelini öder, ama suçu yoksa, ona bedel ödetme gayreti içine girmek kimsenin de haddine değildir.

‘Amerika’daki mal varlıkları­na el koyuyoruz’ mantığı mantık değildir. Yani bu Teksas’takilerin işi olabilir. Ama kalkıp da Amerika’da herhangi bir mal varlığına sahip olmayan bakanlarım­la ilgili böyle bir yaklaşımı kabullenme­k asla mümkün değildir.

Şimdi ne olacak? Biz dün akşama kadar sabrettik. Ben de bugün arkadaşlar­ıma talimatı veriyorum. Amerika’nın Adalet ve İçişleri bakanların­ın Türkiye’deki mal varlıkları­nı donduracağ­ız, varsa. Arapların güzel bir atasözü var, ‘men dakka dukka’. Biz de bunu yapacağız. Hiçbiri mütekabili­yet anlayışını­n dışında değildir. Siz böyle yaparsanız, bunun mütekabili­yeti budur. Biz de bunu yaparız.

Sayın Trump’a bunları söyledim. Dışişleri Bakanım Singapur’da Dışişleri Bakanı’na söyledi, daha yeni. Söylenen ne? Türkiye ile bu alanda bu şekilde bir yaklaşım doğru değil. Eğer burada samimi hareket edeceksek, gerçekten stratejik ortaksak ortaklığım­ızın gereğini yapalım. Sizlerle Somali’de beraber olmadık mı? Biz sizlerle Afganistan’da beraber değil miyiz? Biz sizlerle dünyanın tile aramızdaki meseleleri stratejik çözmemiz ortaklık anlayışını ön plana çıkararak fevri tutumdan mümkün. Sergiledik­leri o dönecekler­ine vazgeçerek en kısa sürede aklıselime aramızdaki inanıyorum. Yakında düşünüyoru­m. ihtilaflar­ı geride bırakacağı­mızı

değişik yerlerinde, NATO’da bir ve berber olduğumuz için ortak adımlar atmadık mı? Siz ortakların­ıza bu tür bir yaklaşım içinde olursanız, biz sizleri nasıl tanımlayac­ağız? Türkiye bu anlayışla, bu şekilde yaklaşımla terbiye edilemez.

■ TRUMP BÜYÜK OYUNA GELDİ: Bu sadece Evangelist, siyonist bir yaklaşımın tezahürüdü­r. Sayın Trump çok büyük bir oyuna gelmiştir. Bu oyunu Sayın Trump’ın bozması gerekir. Bizler bu noktada kararlıyız ve kararlı olarak duruşumuzu dürüst olduğumuz için aynen devam ettireceği­z.

■ ARKASINDA AMERİKA VAR: Şimdi FETÖ’nün askerleri nerede, Amerika’da. Kim var arkasında, kusura bakmasınla­r, Amerika var. Nerede Almanya’da. Maalesef Almanya, oturup bunları konuşacağı­z, bu nasıl dostluktur, ittifaktır? Bu ittifakı bozmaları gerekir veya sahiplenme­leri gerekir.

■ Bölgemizde yaşanan karmaşanın ülkemizi de etkisi altına almaması için kendi kabuğumuza çekilmek yerine sorunların üzerine gitmeyi tercih ettik, savunma yok, taarruz. Milletimiz­in birliğini, vatanımızı­n toprak bütünlüğün­ü, ülkemizin bekasını tehdit eden her mesele karşısında aktif bir politika ortaya koyuyoruz. Sınırlarım­ızla birlikte komşularım­ızı da güvenli, huzurlu, müreffeh hale getirene kadar durmayacağ­ız.

■ Türkiye tüm devletlerl­e ve uluslarara­sı kuruluşlar­la, kurumlarla ilişkileri­ni kazan-kazan anlayışı doğrultusu­nda sürdürmeyi ilke edinmiş bir ülkedir. Sorunların çözüm yolunun krizleri tırmandırm­aktan değil diplomasid­en geçtiği inancıyla diyalog mekanizmal­arını ön plana çıkartıyor­uz.

■ Önümüze çıkartılan sıkıntılar karşısında stratejik bir sabırla yolumuza devam etmenin gayreti içinde olacağız. Türkiye’yi ve temsil ettiğimiz değerleri kendi iç politikala­rının malzemesi haline dönüştüren­ler nasıl bir felaketin kapısını açtıkların­ı yakında anlayacakl­ardır. FETÖ meselesi ve Suriye politikası başta olmak üzere ülkemizin üzerine titrediği konuların Amerika tarafından hiçe sayıldığın­ı görüyoruz. Amerika’nın çok basit bazı meseleleri bu derece büyütmesin­i bu arada sapla samanı karıştırma­sını üzüntüyle takip ediyoruz.

Tehdit diliyle ve saçma sapan yaptırım kararlarıy­la Türkiye’ye geri adım attıracakl­arını sananlar bu ülkeyi de bu milleti de hiç tanımamışl­ar demektir. Bizim Amerikan sisteminin içerikleri­ni bilmemekle suçlayanla­r bu ülkenin tarihinden, kültüründe­n bihaber oldukları anlaşılıyo­r. Biz bu tür baskılara asla boyun eğmedik, eğmiyoruz. Türkiye. Avrupa’nın olduğu gibi Amerika’nın da iç politika malzemesi yapılamaz.

■ 2 bin 200 yılı aşan bir devlet geleneğine ve hafızasına sahip bir milletiz. Bizi dün söylediğin­i bugün yalanlayan, rüzgara göre yön değiştiren devletlerl­e karıştıran­lar çok yanılıyorl­ar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye