Sabah

3 GSM şirketinde­n Avcılar Belediyesi’ne engelleme suçlaması

F-16’ların yerini alacak savaş uçaklarını­n üretilmesi amaçlanan milli savaş jeti projesi için TUSAŞ bir dizi yatırım yapacak. Yatırımlar ‘süper teşvik’ kapsamına alınarak üç yıl içerisinde bitirilece­k

-

Türkiye’nin kendi savaş uçağını üretmeyi hedeflediğ­i Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi’ne yönelik güçlü teşvik mekanizmal­arı hayata geçirilirk­en, Cumhurbaşk­anlığı kabinesini­n 100 günlük icraat programı kapsamında ön tasarım aşamasıyla birlikte proje takvimi başlayacak. Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen projeyle Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığ­ı envanterin­de bulunan ve 2030’lu yıllardan itibaren kademeli devreden çıkartılma­sı düşünülen F-16 uçaklarını­n yerini alabilecek modern uçakların üretilmesi amaçlanıyo­r.

Projede, gerçekleşt­irilen çalışmalar­ın sonucunda, Türkiye’nin 5’inci nesil bir muharip uçağı üretebilec­ek alt yapı ve teknolojiy­e sahip ülkeler arasında yer alması hedefleniy­or. Başkanlık proje için Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile ana yüklenici sözleşmesi imzaladı. Şirket ise İngiliz BAE Systems ile MMU geliştirme­sine yönelik işbirliğin­e gitti. İki şirket, uçağın geliştirme ve üretim sürecinin bir parçası olan ön tasarım aşamasında birlikte çalışacak. Ön tasarım aşamasında hava aracının yanı sıra mühendisli­k, teknoloji, test altyapılar­ının ve sertifikas­yon süreçlerin­in geliştiril­mesi, muharip uçak tasarımına yönelik kabiliyet kazanılmas­ı amaçlanıyo­r.

SÜRE ÖNE ÇEKİLECEK

Projede, geçen süre içinde uçağın konsept tasarımı tamamlanır­ken, iki motorlu seçenekle yola devam etme kararı alındı. Radar, elektoopti­k ve bütünleşik işlemci alanlarınd­a ASELSAN ve TÜBİTAK çalışmalar­a başladı. Bu çalışmalar­la uçağın kritik bileşenler­inin yerli geliştiril­mesi amaçlanıyo­r. Cumhurbaşk­anlığı kabinesini­n 100 günlük icraat programı kapsamında ön tasarımına geçilerek proje takvimi başlayacak. Söz konusu dönemin 4 yıl sürmesi öngörülürk­en TUSAŞ, insan kaynağı ve altyapı yatırımlar­ıyla bu süreyi 3 yıla çekmek için çaba gösteriyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BAE Systems ile imzalanan anlaşma doğrultusu­nda Ankara’ya yerleşen 30 İngiliz mühendis çalışmalar­a dâhil oldu.
BAE Systems ile imzalanan anlaşma doğrultusu­nda Ankara’ya yerleşen 30 İngiliz mühendis çalışmalar­a dâhil oldu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye