Sabah

HAsAnkEyF’tEkI 540 yıllık Artuklu HAmAmı tAşınDı

'ikey binaların yerine mahalle eksenli yapılaşma planları yapılacak Tarihi şehir “Eski İstanbul ve “Yeni İstanbul” olarak ayrılacak ‘İstanbul 'eprem Çalışma Stratejisi’yle önlemler alınacak İlköğretim müfredatı için ‘İstanbul’ dersi hazırlanac­ak İstanbul

-

Hükümet, İstanbul’u eski hüviyetine kavuşturma­k için harekete geçti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığ­ı İstanbul Eylem Planı şöyle:

■ ESKİ VE YENİ İSTANBUL:

Eski Tarihi İstanbul yeniden tanımlanar­ak, sınırları yeniden belirlenec­ek. İstanbullu ile İstanbul arasında bir yabancılaş­mayla kaybolmaya yüz tutmuş şehrin tarihi değerleri, kültür ve inanç zenginliği yeniden yaşatılaca­k. Bu doğrultuda, eski Kudüs şehri (Old City Jerusalem), eski Prag kasabası (Old Town Prague) gibi örnekler dikkate alınarak bu şehirlerde­kine benzer şekilde bir “Eski İstanbul” (Old City Istanbul) bölgesi belirlener­ek turizme açılacak.

Küresel dünyadaki gelişmeler­in etkisiyle uluslarara­sı alanda ekonominin, sanatın, sporun ve turizmin merkezi olan modern bölgeler ise Yeni İstanbul adıyla anılacak.

■ DİKEY YAPILAŞMA BİTECEK: İstanbul’un metropolit­an planının hazırlanma­sıyla

yeni şehir planlamala­rı sosyal ve kültürel odaklı olarak ‘İstanbullu­luk’ kimliği etrafındak­i bütünleşme­yi özendirece­k. Muhitinden tecrit edilmiş (kapalı/güvenlikli) site ve dikey yapılaşman­ın önü alınarak mahalle eksenli açık bir yapılaşmay­a gidilecek. Bu değişiklik­lerin hukuki ve idari alt yapısı en kısa sürede hayata geçirilece­k. Bu doğrultuda Eski İstanbul’un siluetini bozacak gökdelenle­r, çok katlı yapılara geçit verilmeyec­ek.

■ DEPREM STRATEJİSİ

BELİRLENEC­EK: Kültür ve Turizm Bakanlığı, deprem tehlikesi kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığ­ı Ulusal deprem çalışma stratejisi­ne kültürel değerlerin korunması yönünde katkı sağlayacak.

Depremin yanı sıra doğa kaynaklı diğer afetler ile teknolojik kazaların ve bu kazaların çevreye oluşturduğ­u riskler ve tehlikeler­e dikkat çekilerek sorunlara çözüm üretilecek. İklim değişikliğ­ine bağlı sel, toprak kayması, deprem gibi doğal afetler sırasında tarihî yapıların ne kadar risk altında olduğu belirlendi­kten sonra acilen gerekli önlemler alınacak.

■ İSTANBUL KORUMA KANUNU: İstanbul Koruma Kanunu çıkartılac­ak. Kanun çerçevesin­de özgün İstanbul politikası oluşturula­rak İstanbul’un tarihi mirasları, kültürel arşivi ve binlerce yıllık hafızası korunarak sonraki nesillere aktarılaca­k.

İstanbul’un 39 ilçesindek­i mobilite azaltılara­k geleneksel yaşam biçimlerin­e bağlı ve kolay ulaşılır bir şehir haline getirilece­k.

■ İSTANBUL DERSİ

OKUTULACAK: İstanbul’daki ilk ve orta öğretim müfredatın­da “İstanbul” dersi yer alacak. İstanbul bilgi, görgü, zevk ve adap eğitiminin öğretilmes­i hedeflenec­ek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘İstanbullu­luk’ ruhunu konu alan kitaplar belirlener­ek İstanbul derslerind­e okutulacak.

■ KÜLTÜR VE SANAT KONSEYİ: Resmi bir hüviyete sahip olacak bu konseyin kadroları İstanbul’a ilgi ve yakınlığı olan akademisye­n ve sanatçılar­dan seçilecek. İstanbul’da Doğu Roma ve Osmanlı medeniyetl­erini yansıtacak birer müze kurulacak.

 ??  ??
 ??  ?? BXrDN Erdem ÇELİK ANKARA Megakentin ‘İstanbul Koruma Kanunu’ olacak Muhitinden tecrit edilmiş (kapalı/güvenlikli) site ve dikey yapılaşman­ın önü alınarak mahalle eksenli açık bir yapılaşmay­a gidilecek.
BXrDN Erdem ÇELİK ANKARA Megakentin ‘İstanbul Koruma Kanunu’ olacak Muhitinden tecrit edilmiş (kapalı/güvenlikli) site ve dikey yapılaşman­ın önü alınarak mahalle eksenli açık bir yapılaşmay­a gidilecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye