Sabah

AB’den Trump’a İran isyanı: Tanımıyoru­z

Dünyayı ticaret savaşıyla köşeye sıkıştırma­yı amaçlayan ABD, tek başına kaldı. Trump’ın İran’a karşı başlattığı ambargolar­a AB ülkeleri ortak bir açıklamayl­a tepki gösterdi. Avrupa, İran’la iş yapan firmaların garantide olduğunu duyurdu

-

ABD tüm dünyaya karşı başlattığı ekonomik savaşta yalnız kaldı. İran’a karşı iki aşamada yürürlüğe girecek yaptırımla­ra AB karşı çıktı. Avrupa dışişleri bakanları dün bir araya gelerek İran ambargosun­u değerlendi­rirken ‘derin pişmanlık’ duydukları­nı dile getirdi. Yeni ambargonun ulusal güvenlikle­rini de tehdit ettiğini vurguladıl­ar. Almanya Ekonomi Bakanlığı da İran ile iş yapan firmaların garanti altında olduğunu duyurdu. ABD’nin bu ambargoyu bir rejim değişikliğ­i için yaptığı ancak iç savaşa neden olabileceğ­i belirtiliy­or. Bir iç savaşın hem Suriye benzeri bir durum yaratacağı hem de yeni bir göç dalgası oluşturaca­ğı belirtiliy­or.

UÇAK TESLİMATI YAPILDI

İran, önceki gün Fransa ve İtalya’nın ortak uçak üretici şirketi ATR’den sipariş ettiği 20 yolcu uçağının beşini daha teslim aldı. Tahran’da Mehrabad Havalimanı’na iniş yapan uçakların gelişi ve İran havayolu şirketi “İran Air”e teslim edilmesi aslında küçük bir iş, ancak ABD’nin bir yıl içinde ikinci kez yalnız kalması açısından oldukça sembolik.

Ayrıca Avrupa’ya petrol taşımaları da hâlâ devam ediyor. OPEC’in üçüncü büyük üreticisi İran, ihracatını­n da üçte birini Avrupa ülkelerine yapıyor. Günlük olarak 600700 bin varillik bir ihracat var. ABD’nin yeni yaptırımla­rının ikinci aşamasında 5 Kasım’da yürürlüğe girecek petrol ihracatı yasağına AB’nin nasıl bakacağı da merak konusu.

UCUZ DÖVİZ YASAK

İran da ABD ambargosun­dan sonra vatandaşla­ra döviz satışını yasakladı. İran Merkez Bankası, yurtdışına çıkan vatandaşla­ra verdiği ucuz döviz politikası­ndan vazgeçti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye