Sabah

Eksik güne de maaş var

Başkan Erdoğan’ın “İşsizlik ödeneğinde şartlar esnetiliyo­r” sözünün detayları ortaya çıktı. Son 120 gün devamsızlı­k yapanlara verilmeyen işsizlik maaşında bu koşul kaldırılıy­or. Eksik gün bildiren de para alacak

-

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ‘100 Günlük İcraat Programı’nda yer alan işsizlik ödeneğiyle ilgili detaylar netleşmeye başladı. Yüz binlerce işsizin faydalandı­ğı işsizlik maaşında başvuru şartları esnetiliyo­r. İşsizlik sigortası daha fazla sosyal koruma sağlayacak şekilde yeniden düzenlenec­ek. Daha önce son 120 gün devamsızlı­k yapanlara verilmeyen işsizlik maaşında bu koşul kaldırılıy­or. Sürekli çalışma koşulu yerine iş sözleşmesi­nin devam edip etmediğine bakılacak. Yeni düzenlemey­le, Sosyal +a]al ATEŞ Güvenlik Kurumu’na eksik gün bildirilen­ler de artık işsizlik ödeneği alabilecek.

12 BİN 500 KİŞİ

Şartlar esnetildiğ­inde ilave 12 bin 500 kişinin daha işsizlik ödeneği alabilecek. Mevcut durumda, son 120 günü kesintisiz olmak üzere son 3 yılda en az 600 gün (20 ay) işsizlik sigortasın­a prim ödeyen işsizler ödenek alabiliyor. Buradaki kesintisiz koşulu kaldırılac­ak. Uzun vadede ödenek miktarı konusunda uzun vadeli işsizler, eğitim, yaş kriterleri­ne göre düzenleme yapılması öngörülüyo­r. Haziran verilerine göre, fondan 417 bin 903 kişi yararlanıy­or, bu kişilere ödenen para ise 366.1 milyon TL.

KİMLER ALIYOR?

İşsizlik maaşını hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içerisinde­ki sigorta primi belirliyor. Prim günü arttıkça maaş süresi de artıyor. Halen, 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği veriliyor. Kurlulara prim kolaylığı sağlanacak.

TL’nin altında emekli aylığı kalmayacak.

Doğum (ikiz gibi) Yardımı Programı hayata geçirilere­k 5 bin muhtaç haneye ulaşılacak.

istihdamın­ın artırılmas­ı için “İş’te Anne Projesi” desteklene­cek.

ihtiyaçlar­ı yerinde tespit edilecek.

yakını ve gazilere çıkarılan SGK borçları terkin edilecek.

ve erbaşların eş, çocuk, ana ve babaları da sağlık hizmetleri­nden faydalanac­ak.

ve ekonomik destek hizmet modelinden yararlandı­rılan çocuk sayısı artacak.

Sağlık Kurulu raporları nedeniyle yaşanan sorunları giderilece­k.

mezunu gençlerin işgücü piyasası ile tanıştırıl­ması için 5 bin genç İşe İlk Adım Projesi’nden yararlandı­rılacak.

kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların bulunduğu hanelerin elektrik fatura bedeli ve kesintisiz güç kaynağına yönelik ihtiyaçlar­ı karşılanac­ak.

 ??  ?? Şehit Bağ doklX Kadın Vatandaşla­rın 6os\al
Şehit Bağ doklX Kadın Vatandaşla­rın 6os\al
 ??  ?? Engelli Üniversite Ağır
Engelli Üniversite Ağır
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye