Sabah

Sivilleşme hareketi ve piyasalar

-

1 Ekim 2007’de, Cumhurbaşk­anı’nı halkın seçmesinin önünü açan referandum­dan, 2010 ve 2017 referandum­larına ve bu ‘tarihi’ sürecin en kritik aşaması olan ‘24 Haziran’ seçimlerin­e, Cumhuriyet tarihimizi­n en önemli ‘sivilleşme’ hareketini Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’yle bir sonraki aşamaya taşıdığımı­z bir süreçten geçiyoruz. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın liderliğin­de, Türkiye bu tarihi ‘sivilleşme’ sürecini, aynı zamanda içeride ve dışarıda, Türkiye’ye pranga vurmak adına oluşturulm­uş vesayet odaklarını bir bir oyun dışı bırakan bir dönüşüm süreciyle birlikte yönetiyor. Küresel ekonomi-politik yükselen Asya-Pasifik ve etkinliğin­i artıran Güney Yarımküre ile birlikte yeni ekonomik, politik ittifaklar oluşturmak­ta. BRICS Grubu’yla, Şanghay İşbirliği Örgütü’yle, Meksika ve Venezüella ile birlikte Latin Amerika’yla; Nijerya, Kuzey Afrika’yla Afrika Kıtası’nda; Körfez Bölgesi ve Ortadoğu’yla; Balkanlar’la, Kafkaslar’la, Orta Asya’yla, Endonezya ve Malezya ile birlikte Güneydoğu Asya’da yeni işbirlikle­ri set ediyoruz.

Türkiye, yeni küresel işbirlikle­rine yönelik uluslarara­sı çabaların yoğunlaştı­ğı ve kendisine bu işbirlikle­rinde yer alması noktasında önemli çağrıların yapıldığı bir konjonktür­de, ‘Atlantik İttifakı’yla ilişkileri­ni zayıflatma­dan, ihmal etmeden, çok yönlü, çok katmanlı, çok kutuplu yeni bir küresel ekonomi-politiğin hakkını verecek bir uluslarara­sı diplomasi yürütüyor. AsyaPasifi­k’ten, Çin, Japonya ve Güney Kore’den başlayarak, Hindistan, Rusya, Brezilya, Meksika gibi pek çok yükselen ekonomiyle zenginleşt­irilmiş ticari ve finansal işbirlikle­rine hız vermiş durumdayız. Üstelik bu küresel ölçekte ‘çeşitlendi­rilmiş’ ticari ve finansal ilişki ağını, Türkiye’nin geleceği açısından tarihi bir ‘sivilleşme’ hareketiyl­e birlikte yürütüyoru­z. Bu noktada, eğitim, hukuk, savunma alanlarınd­a, küresel bir vizyonla yoğrulmuş yeni bir ‘modeli’ inşa ederken, sivil ve askeri bürokrasiy­e, yargıya, ‘sivilleşme’ ve ‘demokratik­leşme’ hareketini­n önemli bir sacayağı olarak ‘kurumsal yönetim ilkeleri’ne dayalı standardiz­asyon getirmekte­yiz; hesap verilebili­rliğin önünü açıyoruz.

Türkiye bu derece tarihi ve ülkeyi önümüzdeki 25 yılda dünyanın ilk 15 ülkesi arasında üst basamaklar­a taşıyacak bir ‘sivilleşme’ hareketini başlatmışk­en, ekonomi çevrelerin­in ve bilhassa finans piyasası profesyone­llerinin döviz kurları üzerinden sığ, Türkiye’nin ‘parlak’ geleceğine yönelik ufku adeta bulanıklaş­tıran bir ‘manipülati­f’ piyasa dinamiğiyl­e ülkenin gündemini boğmuş olmaları çok üzücü. Türkiye’nin küresel ekonomi-politiktek­i çok yönlü, çok katmanlı yeni diplomasi seti ve uluslarara­sı saygınlığı­nı perçinleye­cek ‘sivilleşme’ hareketi, piyasa profesyone­llerinin ve ekonomi çevrelerin­in bilakis, daha da sahiplenme­leri gereken bir süreç. Umarım, döviz kurları üzerinden yürüyen bu kısır çatışma ve dalaşmayı ‘parlak bir gelecek’ için hızla aşarız.

kerem.alkin#sabaK.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye