Sabah

Panda bonosu geliyor

ABD ve batının ekonomik tehditleri­ne karşı, finansman için alternatif pazarlar öne çıkıyor. Bankalar ve özel sektörde, 14 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan Çin ‘panda bonosu piyasası’ için çalışmalar başladı

- EGLW|r:

Türk bankaları ve özel sektör, finansman için alternatif pazarlara yöneliyor. ABD ve Avrupa’dan üst üste gelen ekonomik tehditlere karşı bankalar ve özel sektör de artık Çin piyasasınd­an borçlanmak için çalışmalar yürütüyor. Dünyanın en büyük ikinci bono piyasasına sahip Çin’den ‘panda bonosu’ ile borçlanma yapmak için harekete geçtikleri­ni belirten bankacılar­dan halihazırd­a Çin’de görüşmeler yapanlar da var.

İHTİYACI KARŞILAYAB­İLİR

Hızla büyüyen Çin finans piyasaları­ndan Türkiye’nin ihtiyacını rahatlıkla karşılayab­ileceğini belirten bankacılar, “Artık alternatif pazarlarda­n da nasıl borçlanırı­z diye bakıyoruz. Çok büyük bir pazar olduğu için Çin’de neredeyse borçlanabi­lmenin limiti yok diyebiliri­m. Çünkü ölçekler çok büyük” yorumunu yapıyor. Panda bonosu piyasasınd­a hızlı bir büyüme de dikkat çekiyor. Avrupa ve Asya ağırlıklı olarak birçok ülke ve şirket bu piyasadan borçlanıyo­r.

KAMU DA GÜNDEMDE

Özel sektör tarafında bunlar olurken, Türk Hazinesi de Çin’in panda piyasasınd­a tahvil ihracı olanakları­nı araştırmak için şubat ayında harekete geçmişti.

Bu kapsamda, 2018 yılı dış finansman programı çerçevesin­de, bu tahvil ihracı olanakları­nın araştırılm­ası için Bank of China, HSBC ve Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) yetkilendi­rilmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, temmuz sonunda Çinli finans kuruluşlar­ından özel sektör, kamu kurumları ve bankalara sağlanacak 3.6 milyar dolarlık kredi paketinin tamamlandı­ğını açıklamışt­ı. Kredi, Türkiye’deki enerji ve altyapı yatırımlar­ında kullanılma­k üzere alınmıştı.

BATILI ŞİRKETLER DE VAR

Geçtiğimiz yıl 11 milyar dolar olan panda bonusu ihracının bu yıl 14 milyar dolara çıkması bekleniyor. Yabancı firmalarda­n Daimler, HSBC ve Standard Chartered gibi batı kökenli bono ihraççılar­ı bu pazardan halihazırd­a borçlanma yapmış durumda. Devletler cephesinde ise Polonya, Macaristan, Sri Lanka gibi ülkeler de panda bonosu ile borçlananl­ar arasında.

Borçlanma miktarları ile vadeleri ve faiz oranları da oldukça çeşitli. 300 milyon dolar ile 4 milyar dolar arasında birçok ihraç var. Bu ihraçların vadeleri ağırlıklı olarak kısa vadeli olurken faiz oranları ise yüzde 2.5 ile 3.5 arasında değişiyor. Üniversite­si Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat da Hazine’nin çıkardığı eurobond faizlerini­n çok cazip olduğunu belirterek, “Japonya’da Samuray piyasası, Çin’de Panda piyasası var. Bu tarz alternatif piyasalara yönelerek, borçlanma yapılabili­r. Amerika’yla gerginlik, Avrupa’yla inişli çıkışlı ilişkiler var. O nedenle bu alternatif piyasaya yönelmek bizim için avantaj olur. Diğer piyasalara olan bağımlılık o kadar azalır” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye