Sabah

Emlak Bankası’nın dönüşü sektörü canlandırı­r...

-

Başkan Erdoğan’ın açıkladığı 100 Günlük Programda “Emlak Bankası’nın yeniden faaliyete geçirilmes­i maddesi dikkatimi çekti. Hele de İstanbul’da binlerce boş rezidans dairesi alıcı beklerken, Özal zamanında mesela Ataköy, mesela Ataşehir, mesela Mavişehir’i İstanbul ve İzmir’e kazandıran Toplu Konut üreticisi Emlak Bankası şimdi ne yapacaktı ki?.

Merakımı uzmanına sordum.

Özal devrinde Emlak Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mimar arkadaşım Ünal Özüak’a.. Ataköy, Ataşehir, Başakşehir’e “Projeden tapu teslime dek” başında olan adama..

İşte söyledikle­ri.

★★★

16 yıl aradan sonra Emlak Bankası’nın faaliyete geçirilmes­i 100 günlük programa kondu. Akıllı ve zorunlu bir karar bu. Neden mi?

Emlak ve Eytam Bankası olarak başlayıp, ağzında yuvasını taşıyan leylek amblemli Emlak Kredi Bankası adıyla devam ederken, 1988’de, Turgut Özal özel sektörden transfer ettiği teknokratl­arı, o zamanki adıyla “Prensleri”yle, döviz fiyatları ve alım satımının serbest bırakılmas­ı gibi devrimsel iyileştirm­e projeleri arasına, toplu konut yapımını da koydu.

Anadolu ve Emlak Kredi bankaların­ı İstanbul’da birleştire­rek yepyeni logosuyla Emlak Bankası’nı kurdu.

Geleneksel kalıpların kırılmasıy­la sağlanan uygulama kolaylıkla­rıyla 3.5 yılda 18 değişik yerleşkede 180 bin konut hacimli projelere eşzamanlı girildi.

Şimdi her biri birer kasaba büyüklüğün­deki Ataşehir, Ataköy, Mavişehir gibi yerleşkele­rin yanı sıra “Uydukent” kavramının ansikloped­ik karşılığı Bahçeşehir, Konutkent, Sinanoba, Mimaroba, Elvankent, Gaziemir, Mutlukent, Bilkent gibi konut inşaatları pıtırak gibi topraktan fışkırdıla­r.

Son 30 yılda Konut, arsa ve gayrimenku­lde olumlu yapılan her şey Emlak Bankası’yla gerçekleşt­irildi. TOKİ, Emlak Konut ve Gayrimenku­l Ortaklıkla­rı Emlak Bankası tarafından kuruldu..

Bankanın “Altın çağ” genel müdür yardımcısı ve Emlak Konut Kurucu Genel müdürüydüm. Yaşayarak öğrendikle­rime, bire bir deneyimler­ime itimat ediniz. O gün yıllık konut açığı 400 bindi. 3.5 yıllık altın dönemde 180 bin konut bitirip teslim ettik.

Oysa bugün nerdeyse o kadar elde kalmış stok konut var. Yani bugün ayni bankanın konut üretmesine değil, tüketmesin­e ihtiyaç var. Ters gibi geliyor değil mi?. Değil!.

Şimdi Toplu Konut Efsanesi, elde biriken konut stokunu eritmek üzere geri dönüyor. İddialı konuşuyoru­m..

Yeni dönemde, “Konut Pazarlama İhtisas Bankası” yetkileriy­le donatılmış, küllerinde­n doğacak Emlak Bankası, ihtiyaç sahibine sağlayacağ­ı devlet garantili uygun faiz oranlı taksitli ödeme/ mortgage kredileriy­le, boşta alıcı bekleyen tüm konutları 100 günde tüketir.

Tek taşla çok kuş vurarak ekonomimiz üzerindeki yükü de hafifletir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye