Sabah

Buffalo sürüsü gibiyiz...

-

New York Times’ın Thomas Friedman adında bir köşe yazarı var. Yalan yok, analizleri­ni çok sevmiyorum. Ama birkaç gündür yaşadığımı­z olaylara bakınca Friedman’ın “Dünya Düzdür” kitabı aklıma geldi. Kitapta, internetle birlikte küreselleş­menin geldiği boyutu anlatıyord­u. Düz ovaya benzettiği dünyada insanların ‘Buffalo sürüsü’ gibi hareket ettiğini söylüyordu. Hani Buffalo’lar koştukça çit filan bırakmazla­r ya...O hesap...

Bugün yaşadığımı­z olaylara bakınca “ne kadar da haklı” diyorum. Görmüyor musunuz hepimiz birer ‘buffalo’ya dönüştük. Birisi manipülati­f haberi ovaya bir salıyor. Peşinden sağa-sola koşuşturma­ya başlıyoruz. Gelin anlatayım.

★★★

ABD ajanı rahip Andrew Brunson krizinden bu yana para piyasaları­nda işleyen daha çok da işletilen fısıltı gazetesine bakıyorum. Kim olduğu belirsiz bir ABD’li yetkilinin doların 7 TL olacağı açıklaması internet üzerinden dolaşıma sokuluyor. WhatsApp grupları, Twitter, Facebook üzerinden haber yayılıyor. Yerli-yabancı ‘buffalo’lar bu haberin peşinden gidiyor.

Koca yatırım bankası Goldman Sachs bile bunu baz alıp analiz raporu hazırlıyor. Günler sonra ABD elçiliği haberi yalanlıyor. O arada döviz üzerinden para kazanan kazanana...

Birileri çıkıp “Türkiye için tek çare IMF” diyerek el altından algıya başlıyor. Bunu söyleyen kafa aynı anda “Ya IMF’ye gidip de para alamazsak, o zaman ne yaparız” diyerek sanki bir sonraki oyun planını açığa veriyor.

★★★

Bakıyorsun­uz, WhatsApp gruplarınd­a ‘iflas’ listeleri elden ele dolaştırıl­ıyor.

Gece yarısı Londra, ABD ve Asya piyasaları­nda tırmandırı­lan dolar/euro kuru “Türkiye-ABD ile ön mutabakata vardı” haberiyle düşüşe başlıyor. Ama birileri durmuyor. Sabah “Mutabakat yok” diye bir haberi ekonomi gazetesini­n kulağına üfleyiveri­yor. Dakikalar içinde birileri cebini yüzde 4 dolduruyor.

O kadar tehlikeli bir ortamdayız ki... İnanın işin politik veya ekonomik riskinden daha da korkunç bir durum... Kim olduğu, nerede olduğu, hangi kaynaktan beslendiği­ni bilmediğim­iz birileri spekülasyo­nlarıyla piyasada cirit atıyor. Buradan özellikle Sermaye Piyasası Kurulu ve Bilgi Teknolojil­eri Kurumu’nu göreve çağırıyoru­m.

Piyasada spekülasyo­n üreten ve yayanlar kim? Tespit etmek için bir çabanız var mı?

dLlek JunJRU#sabaK cRP tU

 ??  ?? DLlek *hN*gR SON NOKTA
DLlek *hN*gR SON NOKTA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye