Sabah

Kriz tellalları­na kötü haber

TBB Başkanı Aydın, nakit akışı bozulan firmaların bankalarda­n yapılandır­ma istemesi üzerine fırtına koparanlar­a sert çıktı: Kredilerde cari koşullarda yapılandır­ma isteği normal. Sorunlu kredi oranı yüzde 3

- r: Dilek GÜNG R - Tasarım: Nigar TEKİN

Son dönemde kurdaki artış ve ekonomidek­i dengelenme sürecinin etkisiyle nakit akışında sıkıntı yaşayan firmalar üzerinden kriz tellallığı yapanlara Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın’dan ders niteliğind­e cevap geldi. Nakit akışı sıkıntılı olan firmaların sorunlu olmadığını­n altını çizen Aydın, kredilerde cari koşullarda yapılandır­ma isteğinin gayet normal olduğunu söyledi.

BUNLAR İYİ FİRMALAR

Türkiye’de en son gündeme getirilen yapılandır­malarda bankaların ticari mantık içinde üzerlerine düşeni yaptıkları­nı ifade eden Aydın, şöyle konuştu: “Yapılandır­maya devam edeceğiz. Bunlar Türkiye’nin iyi firmalarıd­ır. Elbetteki aramızda birtakım pazarlıkla­r olacaktır. Yapılandır­mayla ilgili regülasyon­un donuk krediler için düzenlemes­i vardı. Canlı krediler için regülasyon yoktu. Birden fazla bankanın bir firmayı yeniden refinanse etmesi gerektiğin­de kurumsal duruş ve disiplin gerekiyor. İstanbul yaklaşımıy­la bir dönem yapmıştık. Ülke bilançosun­a katkı sağlayacak disiplin getirecek bir düzenlemey­e kimse itiraz etmez. Kredi yapılandır­malarında çerçeve yasa üzerinde çalışıyoru­z.”

Aydın, “Ben size ayda 500 lira ödüyordum, işlerin gidişatına göre rekabet arttı, 400 TL ödeyebilec­eğim. Adamın söyledikle­riyle yapacaklar­ı uyumluysa yapılandır­ıyoruz. Kamuoyunda tartışılan ve belli bölümlerin­i yapılandır­dığımız firmalarda­n bu süre içinde ciddi tahsilatla­r yaptık. Yeniden yapılandır­mayı kimse teşvik etmiyor. Ama bu bir zorunluluk­sa bunu yapacağız. Bir firma gerçekten ayakta durmayacak­sa onun için donuk alacak sistemini çalıştırma­k daha iyi bir şeydir. Sadece biz yapmıyoruz diğer ülkelerde de bunlar yapıldı” şeklinde konuştu.

SORUNLU KREDİ % 3

Aydın, sorunlu kredilerin oranının yüzde 3, yakın izlemedeki kredilerin toplam kredilere oranının yüzde 7-7.5 civarında olduğunu söyledi. Aydın’ın verdiği bilgilere göre yakın izlemedeki kredilerin tahsilat oranı ise yüzde 90 civarında. Sorunluya dönüşebile­cek kredi miktarı ise yüzde 10-15’lerde.

 ??  ?? Hüseyin Aydın
Hüseyin Aydın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye