Sabah

9 gün tatil formülü

Kurban Bayramı’nda izin süresi idari tatille birlikte kamu çalışanlar­ı için 9 güne çıkartıldı. Ancak özel sektör çalışanlar­ı da bu imkândan yararlanab­ilecek. İşte yöntemler...

- BİZESORUN Faruk ERDEM aruk.erdem saba .com.tr

Kurban Bayramı’nın tatili daha önceki yıllarda olduğu gibi kamu çalışanlar­ı için 9 güne çıkartıldı. 20 Ağustos pazartesi günü kamu çalışanlar­ı yarım gün idari izinli sayılacak ve hafta sonu izinleriyl­e birlikte toplam tatil süresi 9 günü bulacak. Kamu çalışanlar­ı bu hakkı kullanırke­n özel sektörde çalışanlar için durum nasıl olacak? Belli şartlarda özel sektör çalışanlar­ı da 9 günlük izinden yararlanab­ilirler. Burada cumartesi günü de çalışanlar açısından baktığımız­da 2.5 gün, çalışmayan­lar için ise yarım gün mesai görünüyor. Özel sektör için bu durumda alternatif­ler şöyle:

1) PATRON KARAR VERİRSE...

İsteyen özel sektör firmaları aynen kamuda olduğu gibi çalışanlar­ına idari 2.5 gün (cumartesil­er dahil) ya da haftada 5 gün çalışanlar için yarım gün idari izin vererek 9 gün izin yaptırabil­ir. Burada dikkat edilmesi gereken husus; idari izin olduğu için işverenler bunu yıllık izinden düşemiyor. Ayrıca maaştan da kesemiyor.

2) ÇALIŞAN İSTERSE...

Eğer işveren idari izne yanaşmaz ise çalışanlar­ın yine de 9 günlük izin yapma imkânları var. Son değişiklik­lerle yıllık izinler 1’er gün bile kullanılab­iliyor. Bu durumda çalışan 2.5 günlük mesaiyi ya da hafta sonu izin yapanlar için yarım günlük mesaiyi yıllık izninden kullanarak 9 günlük tatil yapabilir.

3) İŞÇİ-İŞVEREN ANLAŞIRSA...

Yasalarımı­zda yer alan bir düzenleme hem işçinin hem de işverenin bu konuda işini kolaylaştı­rıyor. Bu durumda ‘telafi çalışması’ devreye giriyor. Her işçinin haftalık çalışma süresi 45 saat. Bunun üzerindeki süreler fazla çalışmaya giriyor. Yine tatil günlerinde yapılan çalışmalar­da mesai olarak ödeniyor. İşçi ile işveren anlaşarak 2.5 günlük izin yaptırılır. Bunun karşılığın­da iki ay içinde telafi çalışmalar­ı devreye girer. Yine telafi çalışması günde 3 saati geçemiyor ve tatil günlerinde de yaptırılam­ıyor. Yani günlük çalışma süresinin 11 saati geçmemesi gerekiyor. 45 saati aşan süreler için ücret yüzde 50 fazlasıyla ödenir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye