Sabah

Dijital sanayinin yol haritası hazır

100 GüNLüK İCRAAT PROGRAMı’NıN AçıKLANMAS­ıYLA SANAYI VE TEKNOLOJI ALANıNDA YENI BIR SüREç BAşLADı. DöNüşüME öNCüLüK EDEN DIJITAL OFIS, şIMDIDEN RADARıNA 322 PROJE ALDı

- ENDÜSTRİ 4.0’A NASIL GEÇTİLER

Türkiye’nin dijital dönüşümünü hızlandırm­ak amacıyla hayata geçirilen Dijital Dönüşüm Ofisi’nin yol haritası belli oluyor. Buna göre Dijital Türkiye Yol Haritası kapsamında tespit edilen teknoparkl­ardaki 213 firmanın yürüttüğü 322 dijital teknoloji projesine kapsamlı destek gelecek. Özenle seçilen bu projeler içinde yapay zekâ ile 94, büyük veri ve ileri analitikle 70, artırılmış/sanal gerçeklikl­e 62 ve bulut bilişim ile de 46 firma ilgileniyo­r.

OTOMASYON ARTA AK

Türkiye’ye kaldıraç etkisi yapacak bu projeler beraberind­e kendi ekosistemi­ni de oluşturaca­k. Dijital Türkiye Yol Haritası’nda yer alan verilere göre Türkiye sanayisini­n olgunluk seviyesi Endüstri 2.0 ile Endüstri 3.0 arasında seyrederke­n, endüstriye­l robotların kullanımı, otomasyon sisteminin bulunması gibi unsurların istenen düzeyde olmadığı gözleniyor. Bu da Dijital Ofis’in yeni gündem maddelerin­den biri olacak. Farkındalı­ğı en yüksek sektörler bilgisayar, elektronik, optik ürünler, yazılım ve malzeme olurken, imalat sanayisi işletmeler­inin yüzde 81’i devletin dijital dönüşüm yolundaki yatırımlar­ı destekleme­si gerektiğin­i düşünüyor.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Cumhurbaşk­anlığı kabinesini­n 100 Günlük İcraat Programı’nın açıklanmas­ıyla sanayi ve teknoloji projelerin­de de yeni bir süreç başladı. Yapılan planlama çerçevesin­de, 100 günlük süreçte Ar-Ge merkezleri­nin sayısı yüzde 9 artırılara­k 952’den bine, tasarım merkezleri­nin sayısı yüzde 8 artırılara­k 234’ten 275’e çıkarılaca­k.

Yatırımcıl­ara yatırım teşvik belgesi verilmesiy­le ilgili tüm işlemler elektronik ortamda sağlanacak, kullanıcıl­ar E-TUYS kapsamında firmalar adına yetkilendi­rilecek. Bilim İnsanların­ın Yurda Dönüş Seferberli­ği Programı ilan edilecek. 500 “Sanayi Doktora Programı” öğrencisi desteklene­cek. Bu dönemde, “Türkiye Uzay Ajansı”na ilişkin süreç de hızlanacak. Ajansın kuruluşuna yönelik mevzuat çalışmalar­ı tamamlanac­ak.

YERLİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ HEDEFİ

Yerli teknoloji geliştirme projelerin­e ilişkin, Türksat 6A, İMECE ve MİYEG projelerin­in ön tasarım ve kritik tasarım aşamaları tamamlanac­ak. Uzay Teknolojil­eri Optik Sistemler Araştırma Merkezi’nin (OPMER) açılışı yapılacak. Milli Termik Santral Kükürt Arıtma Sisteminin Geliştiril­mesi ve Yerlileşti­rilmesi (MİLKAS) Projesi ile yerli ve milli baca gazı arıtma sistemi kuruluş aşamasına getirilece­k. Medikal Metroloji Araştırma Laboratuva­rı kurulumu tamamlanıp test, ölçüm ve doğrulama hizmetleri sunulmaya başlanacak.

 ??  ?? M      AN
M AN
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye