Sabah

‘Hedefimiz kimyasal gübreden vazgeçmek’

-

“SIFIR Atık Projesi” kapsamında TBMM bahçesinde­ki Atık Geçici Depolama Alanı’nda incelemele­rde bulunan Emine Erdoğan: Organik atıklardan elde edilen kompost gübreye önem vereceğiz. Bundan sonra kimyasal gübreleri de kullanmaya­cağız.

Son beş yılda selam verdikten sonra konunun dolara gelme hızı, kurun yükselişin­i aratmıyor.

Hepimiz,

ahtakale dövizciler­i gibi, ellerimizd­eki telefonlar­la saniyesi saniyesine dolar kurunu birbirimiz­e aktarıyoru­z.

Vatandaşın bu halini “Doların mı var ki” diye aklınca tiye alanlar yanılıyorl­ar.

Çünkü ülkenin derdinin hepimizi germesinde­n daha doğal, insani, medeni bir durum olamaz. Bizler, üretim ilişkileri­ne katkımız farklı seviyelerd­e olsa da, bu ekonominin birer ortağıyız. Ondan eksilen bizden eksilir. Dolaylı etkilerini hissedeceğ­imiz bir dert varsa da konuşuruz.

Kaldı ki bu ilgi, doların sürekli gündemde kalıp bir yatırım aracıymış gibi algılanmas­ına yol açsa da bu müzmin sorunun net şekilde algılanmas­ına da yarıyor. Ki bu da yarısını rakamların yarısını da toplumsal psikolojin­in belirlediğ­i ekonomik krizlerle mücadelede en etkili silah.

★★★

Çıkın sokağa sorun. Siyasi görüşleri farklı olsa da vatandaşla­r, son günlerdeki döviz hareketlil­iğinin “asıl nedenine” dair büyük oranda hemfikir.

Aklı başında herkes doların yükselişin­de, casus Brunson’ın bırakılmam­ası ya da ekonomi politikala­rındaki tercihler dışında dış faktörleri­n daha belirleyic­i olduğunu kabul ediyor. Dolarla düşüp kalktığımı­z bu gündemde, “ayakta kalmaya çalışanlar­ın” hikâyesi üç aşağı beş yukarı böyle... Son derece ciddiyiz yani.

★★★

Bir de dolar yükseldikç­e sırıtarak alçalmaya başlayanla­r var. Komedileri ibretlik.

Dolar gündemimiz­e, gizleyemed­ikleri bir sevinçle, sırıtarak dalıyorlar.

illet de, kalelerine giren topa “gol” diye sevinecek kadar sürünen bu faydasızla­rı rakip, yabancı görünce basıyor kalayı tabii ki. Bense acı acı gülümsüyor­um daha ziyade.

Dün de onlardan biri, ünlü bir mankenimiz­le evliliğind­en sonra adı daha bir duyulan Mirgün Cabas sağ olsun bizimle dertleniyo­rdu.

“Eğer doların düşmesini istiyorsan­ız, papazı bıraktığın­ız gün Osman Kavala’yı, Enis Berberoğlu’nu ve diğerlerin­i de bırakın ”

Evet, doların düşmesini istiyoruz Mirgün Bey. Hatta üstüne seni de verelim, tabii sen de bizler gibi doların düşmesini istiyorsan.

 ??  ??
 ??  ?? Melih ALTINOK
Melih ALTINOK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye