Sabah

ŞEHİDİNİN ADINI BEBEĞİNE VERDİ

-

ŞIRNAK’TA 23 Nisan’da PKK’nın hain tuzağında şehit olan Astsubay Üstçavuş Sadık Akın’ın adı oğlunda yaşayacak. Şehidin eşi Şenay Akın yeni doğan bebeğine Sadık ismini verdi ve şunları söyledi: “5 aylık hamileyken şehadet haberini aldım. Eşim, ‘Yaşarsam oğlumun adı Mustafa Kemal olacak. Şehit olursam ona ismimi ver’ demişti. Hainler ocağımızı söndüremed­i...”

abah birbirleri­yle karşılaşan­ların ilk konuşma konusu “ uydun mu dolar kaç lira olmuş” şeklinde bugünlerde... Bir referandum yapılsa ve halka “ ahip Brunson u AB ye verelim ve doların değerini düşürelim mi” diye sorulsaydı... Acaba cevap “ vet” mi yoksa “Hayır” mı çıkardı?

Eski günler

Turgut Özal’ın Türk Lirasına konvertibi­lite kazandırdı­ğı 1980’lere kadar hayatımız bir film senaryosu içindeymiş­iz gibi, gerçeklerd­en uzak biçimde geçerdi. Merkez Bankası bürokratla­rı doların, sterlinin, markın fiyatını belirlerle­rdi. 1946’da falan olduğu gibi kriz birikimi olduğu zamanlarda devalüasyo­n yapılırdı. Yurtdışına çıkarken döviz Merkez Bankası’ndan resmi kur fiyatı ile satın alınırdı. Ama bu alım 200 dolar civarında olabilirdi. İhtiyaç duyulan miktar ise Kapalıçarş­ı piyasasınd­an alınırdı ve bu miktar yurtdışına çıkarken diş macunu tüpü içinde falan gizlenirdi.

Tehlikeli durum

1974 Temmuzunda TRT için Cenevre’deki ateşkes görüşmeler­ini izliyordum... İhtiyaç duyduğum para Cenevre’deki bir banka aracılığı ile gönderilir­di. O bankaya gittiğimde tanıdık Türklerle karşılaştı­ğım zaman hepsi yüzlerini örtmeye çalışırdı. Çünkü bir dış bankada hesabı olmak affedilmez bir suçtu o zamanlarda... “Araştırıcı gazeteci”ye adları çıkanlar kurbanları­na ilk olarak “Yoksa İsviçre bankaların­da hesabınız mı var” diye sorarlardı.

Dolara bağımlılık

Ekonomide dünyaya açık olmanın bedeli, Amerikan dolarına bağımlı olmakmış. ABD bir ülkenin rejimine takıp o ülkeye yaptırımla­r uyguladığı zaman, ilk adım dolar kullanımın­ın yasaklanma­sı oluyor. Yaptırımla­rın delindiği ise dolar hareketler­i izlenerek anlaşılıyo­r. Ve Amerika’nın attığı her adım, hedef ülkenin parasının dolar karşısında değer kaybetmesi şeklinde yansıyor. Bunu biz Brunson krizinde gördük. İran, Rusya, Venezüella, Brezilya gibi ülkelerin paraları da bunu yaşadı.

Krizi iyi yönettik mi?

Burada soru, “Acaba ajan papaz Brunson krizini iyi yönetebild­ik mi” şeklinde olabilir. Çünkü Brunson’ın tutukluluğ­unu ev hapsine çevirmek yerine doğrudan tahliye kararı çıksaydı daha doğru olmaz mıydı? Çünkü özellikle ABD Başkan Yardımcısı olan yobaz Evangelist Pence, Brunson ev hapsine çıktığı anda Türkiye’ye yaptırım uygulanaca­ğını tweet’lemişti. Ve Allah saklasın mesela FETÖ’cüler Amerika ile ipler iyice kopsun diye Brunson’a suikast falan düzenlerle­rse, neler olur?

Evet... Doların fiyatı dışında konuştuğum­uz bir konu var mı şu günlerde?

mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? Şenay Akın oğlu Sadık Akın’la...
Şenay Akın oğlu Sadık Akın’la...
 ??  ?? Sadık Akın
Sadık Akın
 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye