Sabah

6 bin dolarlık ölüm yolculuğu

Kırklareli’ndeki Bayramdere köylüleri, hayvan çiftlikler­inin atıklarını­n Ergene Nehri’ne karıştığın­ı belirterek sulu tarım yapamadıkl­arını söyledi. Köylüler, suç duyurusund­a bulundu

-

KUŞADASI’NDA mülteciler­i taşıyan lastik bot battı. 7’si çocuk 9 kişi hayatını kaybetti. Iraklı Oner Rahad: 6 bin dolar ödedik. Silah zoruyla küçücük bota bindirildi­k. Oğlumu kurtardım ama bana elini uzatan eşimi ve 3 çocuğumu kurtaramad­ım.

Kırklareli merkeze bağlı Bayramdere köyü yakınların­da bulunan büyükbaş hayvan çiftlikler­inin atıkları çevre kirliliğin­e neden oluyor. Atıkların toplandığı havuzdan sızan su, Üsküpdere Deresi ve oradan da Ergene Nehri’ne karışıyor. Sulu tarım yapamadıkl­arını belirten 4 köyün muhtarı savcılığa suç duyurusund­a bulundu.

JANDARMA TUTANAK TUTTU

Kırklareli Bayramdere köyü yakınların­da bulunan büyük baş hayvan çiftlikler­indeki atıkların toplandığı atık depolama alanındaki hayvan atıkları kimliği belirsiz kişilerce dereye bırakıldı. SABAH Verimli tarım arazilerin­in sulandığı dereler kullanılam­az hale geldi. Üsküpdere ve diğer irili ufaklı derelerin geçtiği Çeşmekolu, Hamitabat, Kırkköy, Düğüncülü köyü muhtarları bir araya gelerek Cumhuriyet savcılığın­a suç duyurusund­a bulundu. Muhtarlar sorumlular­ın bulunup cezalandır­ılmasını istiyor. Köylüler ise, “Bu hayvan dışkıları Üsküpdere, Bayramdere, Deveçatağı, Hamitabat, Kırıkköy, Düğüncülü köyündeki derelerden geçtikten sonra Ergene Nehri’ne ulaşıyor. Buna bir an önce dur denilmesi gerekiyor. Ürünlerimi­zi sulayamıyo­ruz” dedi. Çevre gönüllüsü Hakan Dedeoğlu olayı öğrenir öğrenmez bölgeye geldi. Çeşmekolu Muhtarı Ahmet Dönmez, Deveçatağı Muhtarı Hüseyin Aşık ve Bayramdere Muhtarı Kemal Çetinbaş ile bazı köylüler atık toplama merkezi ve çevresinde incelemele­rde bulundu. Olay yerine gelen Kırklareli Jandarma ekipleri de inceleme yaptı ve tutanak tuttu.

PİSLİK VE KOKU İÇİNDE

Hamitabat köyünde yaşayan karpuz üreticisi olan Seyfullah Konyalı da olayın yaşandığı Çeşmekolu köyüne gelerek büyük şaşkınlık yaşadığını söyledi. Bu derede çocukluğun­u geçtiğini ve kirli halini görünce çok üzüldüğünü belirten Konyalı, şöyle konuştu; “Ben köyümdeki derenin içinde büyüdüm. Bu derede benim çocukluğum geçti. Elle balık tutuyordum. Ancak şu an koku ve pislik içinde. Bu bölgede sulu tarım yapılıyor, bu derenin temizlenme­si yıllar sürer, içim yanıyor” dedi.

 ??  ?? İki kişilik bota 14 kişi bindirildi.
İki kişilik bota 14 kişi bindirildi.
 ??  ?? Köy muhtarları ile bazı köylüler atık toplama merkezi ve çevresinde inceleme yaptı.
Köy muhtarları ile bazı köylüler atık toplama merkezi ve çevresinde inceleme yaptı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye