Sabah

İmar Barışı’na başvuru sayısı 4 milyona yaklaştı

-

on günlerde nereye gitsem konu aynı... Herkes bana şunu soruyor: “Koca koca firmalar kredilerin­i yeniden yapılandır­dığına göre büyük bir sorun var.”

Elbette dövizdeki artış nedeniyle kredi borcu olanların sıkıntısı var ama bana göre mesele yanlış aktarılıyo­r.

Nerede yanlış yapıldığın­ı anlatayım...

Birincisi, TüRK TELEKOM, DOğUş VE YıLDıZ HOLDING GIBI BüYüK FIRMALARıN YAPıLANDıR­MA ISTEMESI MALUM (!) çEVRELER TARAFıNDAN ‘EKONOMI BATıYOR’ HAVASıYLA ALEYHTE KULLANıLDı Bu algı oluşturulu­rken doğru düzgün de bilgilendi­rme yapılmadı. Halbuki, bu algıyı yaratanlar şunu gayet iyi biliyor: KREDI YAPıLANDıR­MASı BUGüN KEşFEDILEN BIR UYGULAMA DEğIL. Dönem dönem bankalar nakit akışında sorun olan ancak problem geçince durumunu toparlayac­ak firmaların kredilerin­i vadelerini uzatarak yüzdürür. İkincisi, BU üç YAPıLANDıR­MADA LIDER BANKALARDA ‘YENI YETME’ MüDüRLER MESELEYI KAMUOYUNDA DAVULLA ZURNAYLA ILAN ETTI.

Üçüncüsü, bu yapılandır­malarda konsorsiyu­m içindeki BANKALARıN KENDI ARALARıNDA YAşADığı TEMINAT, VADE, FAIZ AçMAZLARı SüREçLERIN LASTIK GIBI UZAMASıNA NEDEN OLDU.

Dördüncüsü, bankalar yeniden yapılandır­mayı hesap kitapların­a uygun yapmasına rağmen sektörün zora gireceğine dair algı oluşturuld­u. Kimse şunu sormadı? Yüzde 15 faizle verdiği kredinin vadesini uzattığınd­a yüzde 25 para kazanan banka nasıl zarar edecek?

Beşincisi, bunun 2001 krizindeki İstanbul Yaklaşımı mantığıyla lanse edilmesi doğru olmadı.

Velhasıl bugüne geldik. Şimdi bu meseledeki yanlış algıların ortadan kaldırılma­sına çalışılıyo­r.

Ne mi yapılıyor?

Önceki gün Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın’ın açıklamala­rından anladığım kadarıyla, yeniden yapılandır­maya ilişkin hukuki bir zemin hazırlanıy­or. Bir nevi anayasa...

Böylece, kredi konsorsiyu­mundaki farklı farklı bankalar arasında ‘sen o teminatı aldın’ veyahut ‘ben bu faizi verdim’ gibi ayrım ortadan kalkacak. Bir çerçeve oluşturula­cak.

İşin sonucunda da yapılandır­ma süreci uzamayacak ve vade uzatımı bekleyen firmanın nefes darlığı daha fazla artmayacak.

 ??  ??
 ?? Dilek  ÜN ÖR  ON NOK A ??
Dilek ÜN ÖR ON NOK A

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye