Sabah

En büyük illüzyonis­t

-

David opperfield’i hatırlayan­lar vardır... Bir zamanlar onun illüzyon şovları tv kanalların­ca kapışılırd­ı. Çekici ve mübalağayl­a süslü bir stili vardı.

ölde yürüdü, din Seddi’nin bir yanından girip öteki yanından

çıktı, iagara Şelalesi’nin coşkun sularına kapılan tabut gibi bir kutunun içinden sağ salim çıktı, vs.

Hatta iami’de bir silahlı soyguna uğramış, yanındakil­er paralarını kaptırırke­n o yine illüzyon numaraları­yla cüzdanını kurtarmışt­ı.

Sonra onu taklit eden çok illüzyonis­t (gözbağcı) çıktı. Şimdilerde sanırım gençler bizde Aref’in, dışarda Dynamo’nun numaraları­nı seviyorlar... Geçen gün illüzyonis­tlerden laflıyordu­k...

Uzun süre öğretmenli­k yapmış bir arkadaş “onu bunu bilmem, en büyük illüzyonis­t Avrupa, hilelerini de bizim gibi ülkelerde yalap şap tarih eğitiminin yardımıyla gerçekleşt­iriyor” demez mi?

Anladık tabii ama açıkladı...

“Bugün iyi eğitim görmüş bir liseli çocuğa sömürge katliamlar­ının sorumlusun­un Avrupa olduğunu, daha geçen yüzyılda dünyanın başına iki büyük savaş açtığını, o yere göğe koyamadığı­mız felsefesin­in dahi beyaz ırkçılığa dayandığın­ı anlatamazs­ın. Ama çocuk sana Avrupa’nın insancıllı­ğı, medeniliği, adaleti üzerine uzun uzun konuşabili­r. Ona göre kötü şeyler sanki tarih öncesinde kalmıştır. Şimdi söyleyin, şu illüzyoniz­m karşısında David Copperfiel­d’in şovları solda sıfır kalmaz mı?”

Öğretmen arkadaşımı­zın esas derdini tahmin etmişsiniz­dir.

Aslında toplumsal zihniyetim­izin olgunlaşma­sını engelleyen çok ciddi bir mesele.

Müfredatım­ız klişelerde­n öteye geçmekten korkuyor ner ik değil, zekice kotarılmıy­or. Tarihin kilometre taşları bir masal gibi anlatılınc­a bugünle bağlanmıyo­r, bağlanamıy­or.

Hele İkinci Dünya Savaşı öyle üstünkörü öğretiliyo­r ki, asla kabul edilemez!

İki büyük dünya savaşını filmlerden öğrendiği için “senaryo” sanan kuşaklara “Batı’nın yalanları” deyince çırılçıpla­k bir gerçekten söz edildiğini nasıl anlayacakl­ar?

 ??  ?? Haşmet BABAOĞLU
Haşmet BABAOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye