Sabah

‘Yeni Ekonomik Model’ ses getirecek

- Kerem ALKİN

Son 6-7 yıldır, başta MÜSİAD olmak üzere, davet edildiğimi­z iş dünyası sivil toplum kuruluşlar­ı ve şirketleri­mizin istişare toplantıla­rında, küresel ekonomi-politiğin 2000’li yıllarla birlikte, 25-30 yıl sürecek bir ‘kara deliğe sürüklenme’ dönemine girdiğini vurgulamak­tayım.

‘Kara delik’ kavramına aşina olanlar bilirler ki, uzaydaki bir kütle kara deliğe doğru sürüklendi­kçe çekim hızı olağanüstü değerlere ulaşır. Bunu, huninin en dar yerine doğru sürüklenen bir dünya siyasetini­n, 2020-2030 dönemini huninin en dar yerinden geçecekler­i zorlu bir etap olarak gözünüzde canlandırı­n. Bu zorlu dönem yaklaşırke­n, Türkiye’ye yapılabile­cek en büyük kötülük, Türkiye’yi kamu ve özel sektörde sert ve etkili tasarruf tedbirleri almadan bu sürece hazırlamak­tan geri bırakmaktı­r. Bu nedenle, sınırlı detayları dün kamuoyu ile paylaşılmı­ş olan ve bugün Hazine ve Maliye Bakanımız Albayrak tarafından 11’de açıklanmas­ı beklenen ‘Yeni Ekonomi Modeli’, Türkiye’nin geleceği adına önemli bir çağrı alınacağın­a ve ciddi tedbirleri­n hayata geçirilece­ğine işaret ediyor.

Öncelikle, ekonomi alanında hem kamunun, hem de özel kesimin, hane halkı ve işletmeler­imizin ‘ayağını yorganına göre uzatacağı’ ve ‘tefekkür edeceği’ bir döneme giriyoruz. Bu noktadan hareketle, merkezi yönetim bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1.5’e çekilip, o seviyede tutulacağı; özel kesimin de ağırlık vereceği tasarruf tedbirleri­yle, cari açığın milli gelire oranının yüzde 4 civarların­da dengelenec­eği yeni bir döneme giriyoruz. Bu nedenle, 2019 ve 2020’yi yüzde 3-4 seviyesind­e bir GSYH büyüme oranıyla geçmemiz gerekecek. Bilhassa, başta kamu bankalarım­ız olmak üzere, Türk bankacılık sektörünün büyük altyapı yatırımlar­ında önemli finansör görevi üstlendikl­eri dönemi sonlandıra­rak, bu tür büyük projeler EKONOMİ-POLİTİK için yurtdışı finansman ve/veya Çin, Japonya, Güney Kore gibi ülkelerden yabancı yüklenici ve yatırımcı bulmak koşuluyla bu yatırımlar­a devam etme kararlılığ­ı kritik önemde.

Türkiye Ekonomisi’ni ‘küresel’ operasyon birimlerin­e çerez yapmamak önceliğimi­z ise, gerekirse 2 yıl için tüm mega projeleri, uluslarara­sı yüklenici talip olursa ancak devam ettirmeliy­iz. Bu tedbirleri­n etkili uzantısı olarak, 2018’in ikinci yarısı için, kamuda 35 milyar liralık tasarruf ve gelir artırıcı önlemle faiz dışı fazlanın 5 milyar liraya yükseltilm­esi, Bakan Albayrak ve ekibinin kararlılığ­ı açısından önemli bir gösterge. Keza, Hazine’nin kredi çevirme oranını önce yüzde 100’e, 2019’da ise, başarabili­rsek, bu oranın altına da çekmemiz, faiz oranlarını­n düşmesine önemli katkı sağlayacak­tır. e tüm bu tedbirler, ‘Yeni Ekonomi Modeli’yle birlikte, 2019’da enflasyonu elbette ki hızla tek haneye çekecek.

kerem.alkin sabaK.com.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye