Sabah

Topyekun tasarrufun vakti çoktan geldi!

-

Bu ülke hepimizin. Gidecek başka bir ülkemiz, bize kol kanat gerecek bir başka yer yok. Hepimiz aynı gemideyiz ve bu ülkenin ekonomisi tepetaklak olunca, şu anda olduğu gibi döviz kurları alıp başını gidip de Türk Lirası ciddi oranlarda zayıf düşünce, bundan hepimiz hem de çok olumsuz bir şekilde etkilenece­ğiz, etkileniyo­ruz da.

O nedenle hepimize düşen canla başla çalışmak ve de işe ülkenin bir türlü çözemediği tasarrufta­n başlamak olmalı.

Tasarruf demişken, çevreye en büyük zararı da verdiğini hepimizin artık ezbere bildiği ve ülkenin milyarlarc­a lira tasarruf etmesinin önünde duran plastik poşet konusunu ne zamandır yazmak istiyordum. Bana göre özellikle süpermarke­t zincirleri­nin yıllar önce geçmiş olması gereken plastik poşetleri parayla satma, sonunda devletin getirdiği düzenlemey­le bir anlamda zorunluluk­la gerçekleşe­cek. Ne güzel!

Geçen hafta, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, plastik alışveriş poşetlerin­in önümüzdeki yılbaşında­n itibaren ücretli olarak verilecek olmasına ilişkin düzenlemey­i kamuoyuna açıkladı. Düzenlemey­e göre, her geçen gün artan poşetlerin hızla çöpe dönüşmesi, hafif ağırlıklar­ı nedeniyle etrafa yayılması, çevre kirliliğin­i artırması ve geri dönüşüm oranlarını­n çok düşük olmasından dolayı plastik poşetlerin bedava dağıtımı 1 Ocak 2019 itibariyle durduruluy­or.

Keşke düzenleme hemen devreye girseydi. Keşke Migros, CarrefourS­a gibi pek çok konuda öncü olmayı başarmış markalar, devletin bu zorunluğun­u beklemeden yıllar önce, insanların üstelik ihtiyaçlar­ından fazlasını bedava diye aldıkları plastik alışveriş torbaların­a bir dur deseydi. Gelişmiş ülkelerde yaptığın alışverişi şayet yanında bir alışveriş çantası getirmediy­sen, market ya da mağaza parayla satın aldığın torbaya koyuyor. Sistem de yıllardır gayet güzel işliyor. Biz artık oturmuş olan bir sistemi bile ülkemize bire bir vaktinde getirmeyi başaramamı­şız.

Ne yazık ki bu ülkede herkes alışveriş poşetlerin­i, evindeki çöpler için kullanıyor. İşte bu yaygın alışkanlığ­a bir son vermenin zamanı geldi de geçiyor. Bakın geçen yılın rakamların­a göre, Türkiye’de günde 50 milyon, yılda 20 milyar poşet tüketiliyo­r. Avrupa Birliği 2011’den sonra getirdiği kısıtlamal­arla tüketimi çoktan yüzde 90 düşürmüş. Yani hiç zor değil. Kendi adıma konuşacak olursam, ben alışveriş için yanımda uzun bir süredir bez torba ve annelerimi­zin döneminde çokça kullanılan filelerden taşıyorum.

Artık doğa için de ülkemiz için de tüketeciği­miz bir lüks kalmadı. Zararın neresinden dönsek kardır. Her konuda herkesin topyekûn katılacağı tasarruf projeleri, bu ülkenin yaşadığı krizi hafifletec­ek. Alınacak yapısal tedbirlerl­e, güçlü Türkiye, gücüne güç katarak yoluna devam edecek. Ben bu ülkenin gençlerine, girişimcil­erine, özellikle küçük ve orta ölçekli şirketleri­n dinamizmin­e çok güveniyoru­m ve bu yaşadığımı­z krizin de üstesinden de güç birliği yaparak çıkacağımı­za inanıyorum. Velale kaGak#VaEaK FRm tr SMS SK ya] 22’ye

J|QGer 0 TL MH 02 5 meVaM

 ??  ?? Şelale KADAK
Şelale KADAK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye