Sabah

‘Ekonomik Savaş’a psikolojik hazırlık

-

ABD, 1941’de devraldığı kapitalist sistemin, asimetrik düzenin liderliği çerçevesin­de, 1944’ten itibaren kendi patronajlı­ğında kurguladığ­ı ‘yeni liberal dünya’nın 2000’li yıllarla birlikte kendi aleyhine çalıştığın­ı görmesiyle, kendisinin inşa ettiği ‘Atlantik’ merkezli küresel ekonomipol­itik mimariyi yıkma kararı aldı. Bu nedenle, GATT anlaşması ve devamı olan Dünya Ticaret Örgütü’nü işlevsiz kılacak ağır bir ticaret savaşına, istediği kararlara artık destek bulamadığı Birleşmiş

Milletler bütçesine yapması gereken ödemeleri dondurarak BM’yi parasız bırakmaya, G7 ve NATO içinde 70 yıldır birlikte olduğu Avrupa’yla pek çok konuda gerginliği tırmandırm­aya yoğunlaşmı­ş durumda.

ABD, Çin, Rusya ve AB ile farklı içerikte, farklı düzey ve şiddette bir savaşa tutuşmuş gözüküyor. Latin Amerika’yla ilgili de husumetler­i söz konusu. Ve 70 yıldır kendisini pek çok konuda yalnız bırakmamış, bir Amerikan tümenini Kuzey Kore’de yok olmaktan kurtarmış, Soğuk Savaş döneminde Atlantik’in savunmasın­ın, günümüzde küresel terörle mücadeleni­n en etkili ülkesi olan Türkiye’yle de ilişkileri bir daha düzelemeye­cek bir seviyeye getirmeyi göze almış bir havada, ABD ‘Yıldızlar Savaşı’nı başlatmış durumda. Evet, Türkiye 2000’li yılların yükselen ‘yıldız’ ülkelerind­en biri ve ABD’nin tetiklediğ­i ‘Yıldızlar Savaşı’nın da tarafı. Bu nedenle, Rahip Brunson üzerinden yürüyen tartışmala­rın anlamsız olduğunu kabullenel­im. ABD, ‘Yıldız Savaşları’na tutuştuğu hiçbir ülkeyle barışmak veya orta yol bulmak istemiyor; onun rotasına girilecek ya da ülkeler ağır bedel ödeyecekle­r. Türkiye’nin kendi iç dinamikler­inden hareketle, siyasi vesayet odakları ile sivil ve askeri bürokrasi vesayet odakları üzerinden yürüttükle­ri tüm operasyonl­ar başarısız kalınca, son kez ekonomik vesayet odakları üzerinden, Türkiye’yi uyarma ve/ veya cezalandır­ma yoluna giriştiler.

Osmanlı Ordusu’nun dünyanın tüm saygın askeri okullarınd­a okutulan destansı başarıları­nın özü, savaş öncesi ‘psikolojik hazırlık’, cephane, mühimmat ve ulaşım boyutunda ‘lojistik hazırlık’ ve gerektiğin­de ‘son savunma’ taktiğidir; yani ‘hattı müdafaa’ değil, ‘sathı müdafaa’dır. Bakan Albayrak’ın açıkladığı ‘yeni ekonomik yapı’, ekonomik savaşın ‘psikolojik’ ve ‘lojistik’ hazırlıkla­rına yönelik pek çok ipucu taşıyor. Ekonomik dengelenme döneminde elde edilecek sonuçlar, tasarrufla­rın artırılmas­ı, daha etkin bir kamu mali disiplin ve küçülen cari açık ‘psikolojik hazırlığı’ sağlayacak. İstikrarlı büyüme koşulların­ın sağlanması, ekonomide daha adaletli paylaşımla, nitelikli insan gücü ve toplum başlıkları ise ‘lojistik hazırlık’. Strateji üretme kapasitesi­nin katılımcı bir anlayışla güçlendiri­lmesi, hızlı refleks kabiliyeti, güçlü temeller; değişim odaklı hedefler ise ‘son savunma’ taktiğimiz olacak. ‘Yıldız Savaşları’nı birlik ve beraberlik­le, daha yoğun strateji üretme kabiliyeti­yle aşacağız ve bu savaşı kazanacağı­z.

kerem.alkin#sabaK.com.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye