Sabah

Türkiye ÇELİK gibi sağlam

Trump’ın başlattığı ticaret savaşına karşı “çelik” gibi duruş ortaya koyan Türkiye 6 önemli adım atacak. İhracatçıl­ar da uluslarara­sı mahkemeler­e başvuracak

- (GLW|r: 0eWiQ &A1 Tasarım: Seçil KAYA

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Döviz silahını ateşleyen elleri kıracağız’ açıklaması­nın ardından ekonomik savaş ilan eden ABD’ye karşı harekete geçildi. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kuralların­ı hiçe sayan ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı ticaret savaşına karşı “çelik” gibi sağlam bir duruş ortaya koyan Türkiye 6 önemli adım atacak. Başkan Erdoğan’ın startını verdiği dolarsız ticaret hamlesinin yanı sıra, haksız önlemlere karşı mütekabili­yet uygulanaca­k. Ticaret Bakanlığı Dünya Ticaret Örgütü’ne, Çelik İhracatçıl­arı Birliği ise Uluslarara­sı Ticaret Mahkemesi’ne başvuracak. Üreticiler yeni pazarlara yönelirken, iş dünyası uluslarara­sı platformla­rda çözüm arayacak.

YENİ ÇELİK TARİFESİ

Türkiye’ye gümrük vergisini ikiye katlayan ABD’nin yeni çelik tarifesi bugün başlıyor. Ekonomi +azal ATEŞ yönetimi ve iş dünyası, Trump’ın tek taraflı ekonomi politikala­rıyla dolar piyasası üzerinde yarattığı baskı ve yaptırım tehditleri­ne karşı topyekûn harekete geçti. Erdoğan, Türkiye’nin Çin, Rusya, İran, Ukrayna gibi ülkelerde ticaretin milli para birimleri üzerinden yürütülece­ğini belirtirke­n, Avrupa ülkelerine benzeri bir sistem kurma çağrısında bulundu.

Sadece bu 4 ülkeyle yapılan ticaret hacmi 80 milyar dolara ulaşırken, dış ticaret açığı en aza indirilece­k. Demir-çelik sektöründe, ABD ve Türkiye arasında dengeli bir ticaret bulunuyor. Haksız önlemlere karşılık Türkiye ticaret hukukundan kaynaklı haklarını kullanarak mütekabili­yet uygulayaca­k. Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) ise hukuki girişimde bulunacak. ABD pazarına yıllık toplam 2 milyon ton ihracat gerçekleşt­iren Türk çelik şirketleri dava açacak.

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye