Sabah

Devlerin taht oyunu

Yılın ilk yarısında dünyanın en çok satan otomotiv grubu 5 milyon 538 bin adetle Renault-Nissan-Mitsubishi oldu. Volkswagen Grubu 5 milyon 519 bin adet, Toyota Motor ise 5 milyon 209 bin adet satış gerçekleşt­irdi

-

Otomotiv dünyasında­ki liderlik yarışı baş döndürüyor. Bir dönem liderlik unvanını kimselere kaptırmaya­n markalar ilk üçe bile giremezken, taht kavgasına yeni oyuncular katılıyor. Son iki yıldır ise liderlik yarışı Renault-Nissan-Mitsubishi, Volkswagen ve Toyota arasında geçmeye başladı.

Bu tablo 2018’in ilk yarısında da değişmedi. 2017’de üç grup arasında yaşanan kıyasıya rekabet bugünde devam ediyor. Renault-Nissan-Mitsubishi Grubu 5 milyon 538 bin adetle lider konumunda bulunuyor. Volkswagen Grubu, 5 milyon 519 bin adetle ikinci, Toyota ise 5 milyon 209 bin adetle üçüncülüğü­nü devam ettirdi.

Ancak, gruplar arasındaki farklar çok büyük değil. Bu yüzden liderlik unvanı her an el değiştireb­ilir. Renault-NissanMits­ubishi ile Volkswagen arasındaki fark sadece 19 bin adet iken, Volkswagen ile Toyota arasındaki fark ise 310 bin adet.

REKOR SATIŞ GELDİ

Global satışları yüzde 5.1 artan Renault-Nissan-Mitsubishi, rekora imza attı. İlk altı ayda Renault ve Dacia, 2.1 milyon adet araç satışı gerçekleşt­irdi. Nissan, Infiniti ve Datsun markaları 2.8 milyon satış adedine ulaştı. Mitsubishi’nin satışları ise 616 bin adet oldu.

Bünyesinde Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Bugatti, Lamborghin­i, Porsche, Bentley, Scania, MAN gibi markalar bulunan Volkswagen Grup, ilk yarıda yüzde 7.1 büyüdü. Bu dönemde Volkswagen markası, 2 milyon 935 bin adet, Audi 987 bin adet, Skoda 585 bin adet sattı.

Japon otomotiv devi Toyota Motor, 1 milyon 169 bin adedi anavatanın­da olmak üzere dünyada 5 milyon 209 bin adet araç sattı. Grup bünyesinde­ki Daihatsu 431 bin, Hino ise 97 bin adet satıldı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye