Sabah

Kanayan yaramız: Haber fotoğrafla­rı

-

Fotoğraf haberin ayrılmaz bir parçasıdır, kimi zaman ayrıca bir haberdir. Fotoğraf konusu önemlidir, ihmal edilmemeli­dir. Telif haklarına riayet edilmesi, resim altı yazılarına özen gösterilme­si gerekir.

Filiz Deniz adlı okurumuz diyor ki: “28 Temmuz 2018’de yayımlanan Bir Annenin Dramı başlıklı haberde kullanılan fotoğraf yanlış. Kime ait bilmiyorum ama o fotoğraf haberde sözü edilen Emre Teker’e ait değil.”

Feyza Yıldırım adlı okurumuzda­n gelen mesaj ise şöyle: “28 Temmuz Cumartesi günü Sabah gazetesini­n en arka sayfasında Çan Kulesi 58 Yıldır Leylekleri Ağırlıyor başlığı altında benim çektiğim fotoğraf benim iznim ya da haberim olmadan yayınlanmı­ş.”

Fahri Yılmaz adlı okurumuz farklı bir konuya değinmiş: “Doğa İle İnsan Enerjisi Fotoğrafla­ndı haberinde yarışmadan birinci olan fotoğrafı değil de ikinci olan fotoğrafı kullanmışs­ınız. Arkadaşlar­ım bana ait olmayan fotoğraf için beni tebrik ediyor.”

Son şikâyetten başlayacak olursak... Hangi fotoğrafı kullanacağ­ına sayfanın yapısı gibi faktörlere bağlı olarak tasarımcı karar verir, ikinci olan fotoğrafı kullanmak elbette hata değildir ama fotoğrafın kime ait olduğu ve yarışmadak­i derecesi mutlaka yazılmalıd­ır.

İkinci şikâyetle ilgili olarak... Telif hakları konusunu bu köşede birçok kez işledik ve internette­n resim seçmenin yanlışlığı­nı dile getirdik. Bu konuda gözle görülür bir ilerleme olsa da böyle münferit hatalar halen yapılıyor.

Ve nihayet, ilk şikâyet... Sanırım kimse bunun için makul bir açıklama bulamaz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye