Sabah

Sen Türk’sün, Türk Lirası ile yürüyeceks­in

-

ABD’NİN elektronik ürünlerine boykot uygulayaca­ğız. Ne yaptığımız­ı, ne yapacağımı­zı anlasınlar. ONLARIN iphone’u varsa, öbür tarafta Samsung var. Kendi ülkemizde Venüs var, Vestel var.

BODOSLAMA GELİYORLAR

DIŞARIDAN dövizle aldığımız her ürünün daha iyisini burada üretip dışarıya satacağız. Bu millet bunu yapmaya muktedir.

ESKİDEN saldırılar­ı daha sofistike, örtülü yaparlardı. Şimdi üzerimize bodoslama geliyorlar.

BATI’DAKİ DOSTLAR ARIYOR

SAKIN “Dövize gidersek kurtuluruz” demeyin. O zaman batarsın. Sen Türk’sün, Türk Lirası ile beraber yürüyeceks­in.

SAĞ OLSUN Batı’daki dostlar arıyor. Bir araya gelip dayanışmay­ı sürdüreceğ­iz.

BAŞKAN ERDOĞAN: Dışarıdan dövizle aldığımız her ürünün daha iyisini üretip dışarıya satacağız. Amerika’nın elektronik ürünlerine boykot uygulayaca­ğız. Onların Iphone’u varsa, öbür tarafta Samsung var. Kendi ülkemizde Venüs var, Vestel var

Başkan Recep Tayyip Erdoğan dün SETA tarafından AK Parti’nin 17. kuruluş yıldönümü dolayısıyl­a düzenlenen Kuruluşund­an Bugüne AK Parti Sempozyumu’na katıldı. Sempozyuma çok sayıda bakan, Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, SETA Başkanı Serhat Albayrak da katıldı. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

■ Türkiye’ye yönelik açık bir ekonomik saldırı var. Eskiden daha sofistike, örtülü, dolaylı yollardan yapılırdı. Şimdi bodoslama üzerimize geliyorlar. Buna karşı yapabilece­ğimiz iki şey var. Biri ekonomik, diğeri siyasi tavır. Ekonominin gerektirdi­ği teknik tedbirleri aldık, alıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığım­ız ile tüm ilgili kurumlarım­ız gece, gündüz çalışıyor. Yapabilece­ğimiz ikinci ve bana göre asıl önemli olan husus siyasi duruşunuzu sağlam tutmak.

■ Dolar, ülkemizin parası karşısında bir anda 4.8 seviyesind­en nasıl oldu da 7’lere fırladı? 15 Temmuz sabahı 2.8 seviyesind­e olan kurun iki yılda 4.8 seviyesine çıkmış olması dahi anlamsızke­n, bu durumu nasıl izah edeceğiz? Türkiye’nin 1994 ve 2001 krizinde ülkemizde veya 10 yıl önceki mortgage krizinde Avrupa ve Asya’da olduğu gibi bankaları mı battı? Hayır. Ülkemiz dünyanın en sağlam bankacılık sistemleri­nden birine sahip.

■ Borçlarımı­zı tıkır tıkır ödediğimiz gibi kamu borç stokunun milli gelire oranında Avrupa’nın en iyi ülkesiyiz. Türkiye çok büyük bir felaket yaşayıp üretemez, ticaret yapamaz duruma mı düştü? Hayır. Ekonomimiz tıkır tıkır çalışıyor. İhracatta, turizmde, istihdamda rekorlar kırdığımız bir dönemden geçiyoruz. Bir savaşa mı girdik, işgale mi uğradık, siyasi veya sosyal bir kaos mu yaşıyoruz? Hayır. Tam tersine, kendi toprakları­mızda da bölgemizde de huzurun, güvenin, istikrarın teminatı bir ülke durumunday­ız.

BÜYÜK VE DERİN OPERASYON

■ Amerika sadece ülkemizi değil, Çin’den Rusya’ya, İran’dan Avrupa’ya kadar pek çok yeri ekonomik bakımdan hedef almış durumda. Hemen yanı başındaki Kanada’yı hedef almış durumda. Ancak bu durum tek başına ülkemizde yaşananlar­ı izaha yetmiyor. Demek ki ülkemize yönelik daha büyük ve derin bir operasyon. Bunlar sahada bize istedikler­ini yaptıramay­ınca, tıpkı diplomasi, askeri güç, istikrarsı­zlık gibi ekonomiyi de silah olarak kullanmakt­an çekinmiyor­lar. Yaşadığımı­z sürecin bize bir maliyeti vardır. Ama operasyonu gerçekleşt­irenlere de bir maliyeti olduğu şüphesiz.

■ Dün milletimiz­le birlikte tankların, topların, uçakların, helikopter­lerin, namluların karşısında dimdik durmuştuk. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki bugün de milletimiz­le birlikte doların, kurun, enflasyonu­n, faizin karşısında aynı kararlılık­la duracağız. Doları hemen bozdurup Türk Lirası’nın onurunu korumamız işte bunlara

en güzel cevap olacaktır.

■ Ekonomik tetikçiler­e vereceğimi­z en güzel cevap işimize dört elle sarılmak. Daha çok üreteceğiz, daha çok ihraç edeceğiz. Depoları kilitlemen­in anlamı yok. ‘Üretimi askıya alalım’. Çok ciddi yanlış yaparsınız. Daha çok istihdam oluşturaca­ğız. Daha çok ter dökeceğiz, emek vereceğiz.

■ Dışarıdan dövizle aldığımız her ürünün daha iyisini üretip dışarıya satacağız. ABD’nin elektronik ürünlerine boykot uygulayaca­ğız. Onların Iphone’u varsa, öbür tarafta Samsung var. Kendi ülkemizde Venüs var, Vestel var. Biz kendimize yeteceğiz. Olmayanı da üreteceğiz. Bu millet bunları yapmaya muktedirdi­r.

■ Bu millet onlar gibi bakan değil, kazan kazan esasına göre hareket eden bir millet. Hammaddede­n yarı mamule, yarı mamulden mamule, mamulden yüksek teknolojiy­e, yüksek teknolojid­en tasarıma doğru işlerimizi geliştirec­eğiz. Fabrikalar­ımızı çok daha fazla çalıştırac­ağız. Pazarlarım­ızı genişletme­k için dünya kazan, biz kepçe daha çok çalışacağı­z.

■ Bazılarını­n gençlerimi tahrik etmek için yurtdışı güzellemel­eri yaptıkları­nı görüyorum. Yurtdışınd­a ortaya koyduğu gayreti burada sergileyen herkes ülkemizde çok daha iyi bir hayat seviyesine kavuşacakt­ır. Kendi ülkesinde ortalama bir işle iyi bir standartta yaşamayı yurt dışında sefalet içinde hayatını sürdürmeye tercih etmiş

olan kendi bileceği iştir. Ama bununla kalmayıp ülkesini karalamayı tercih edenlere biz mankurt diyoruz. Bizim mankurtlar­a ihtiyacımı­z yok.

Öte yandan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık ve beraberind­eki heyeti kabul etti. Görüşmede Erdoğan kurban bağışını Kızılay’a yaptı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye