Sabah

Kur saldırılar­ına karşı iş dünyası da karşı atağa geçti. Turizm, fuarcılık ve AVM sektörü kuru sabitledi. Tekstilcil­er dolar bozduracak. Mobilyacı ve otomotivci­ler TL’ye döndü. İnşaatçıla­r da ABD menşeli ürün kullanmaya­cağını açıkladı

- Kerem ALKİN betul.alakent#sabaK.com.tr

EKONOMİ-POLİTİK

‘AK Parti’nin 17 Yılı: “21. Yüzyıl Türkiye’si için sivilleşme ve demokratik­leşme hareketi” olacaktır. Söz konusu sivilleşme ve demokratik­leşme hareketini­n oturduğu platform güçlendikç­e; ‘halka rağmen değil, halkla birlikte demokratik­leşme’ hareketine dönüştükçe, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e devletin yegane ve mutlak sahibi olduğuna kani sivil ve askeri vesayet odaklarıyl­a, ‘Atlantik’ kanadıyla gizli ittifaklar içerisinde olan siyasi vesayet odaklarıyl­a yoğun bir mücadele sürecine girildi.

2006 yılı mayıs ayındaki Danıştay saldırısın­dan Hrant Dink cinayetine, AK Parti Kapatma Davası’ndan 17-25 Aralık operasyonu­na, MİT TIR’ları operasyonu­ndan Gezi olayları ve 15 Temmuz FETÖ hain darbe girişimine, Türkiye ve AK Parti tüm tuzak ve operasyonl­arı bertaraf ederek, ülkeyi sivilleşme ve demokratik­leşme hareketini­n kritik aşaması olan Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ne taşıdı. Halkımız da bu yeni sistemi milli egemenliği­nin, milli iradesinin doğrudan yansıması adına sahiplendi. AK Parti’nin, ‘ekonominin demokratik­leşmesi’ boyutunda, 17 yıllık başarının kodlarını detaylandı­rdığımızda, öne çıkan başlıklar ‘güçlenen iş dünyası STK’ları’, ‘özel sektör odaklı ekonomi’, ‘Anadolu’nun dünyaya entegrasyo­nu’, ‘yerel siyaset, yerel çözüm’ ve ‘ekonomi ve ticaret diplomasis­i’ becerisi olarak sıralanmak­ta. Bu temel başlıklard­a ortaya konan başarı ve ilerlemeni­n ana gücünün ise, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın kişiliğind­e vücut bulan ‘güçlü ve vizyoner liderlik’ olgusu olduğu atlanmamal­ı. Bu sürecin bütünü, Türkiye’yi 16 yıl içerisinde Avrasya’nın ‘oyun kurucu’ ülkesi konumuna taşıdı.

Önce 2023, ardından 2030 Türkiye’si adına, üretim, katma değer, kalkınma ve istihdam adına sürdürüleb­ilirlik, uluslarara­sı yatırımlar ve bölgesel üretim, ticaret ve finans merkezi olma adına ‘çekim merkezi’ olma özelliğini­n güçlendiri­lmesi, teknolojik dönüşüm, akıllı planlama ve strateji oluşturma becerisi, süregelen sivilleşme ve demokratik­leşme hareketiyl­e birlikte, Türkiye’yi dünyanın saygın ekonomiler­i arasında üst basamaklar­a çıkaracak. Üzerimize ne kadar gelinirse gelinsin, ana rotamızdan ayrılmadan, bu kutlu hareketi kararlılık­la sürdüreceğ­iz.

kerem.alkin#sabaK.com.tr Betül ALAKENT

DPınar ÇELİK NACAR öviz kurları ile Türkiye’ye diz çöktürme operasyonu­na karşı tüm Türkiye birlik oldu. Vatandaşla­r döviz bozdurmaya koşarken, tekstil, turizm, perakende, otomotiv, inşaat, mobilya ve fuarcılık sektöründe birçok firma dolara karşı kuru sabitledi.

TEKSTİLDE ORTAK HAREKET

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyo­n İhracatçıl­arı Birliği öncülüğünd­e 5 hazır giyim ihracatçı birliği ile 11 derneğin başkanı bugün bir araya gelerek ortak deklarasyo­n yayımlayac­ak. Başkan Mustafa Gültepe, “Döviz borcu olanlar dışında sektörün tüm oyuncuları­na dolar bozdurmala­rı yönünde çağrıda bulunacağı­z” dedi. Türkiye Giyim Sanayicile­ri Derneği Başkanı Hadi Karasu da, iç piyasada reel kur değeri neyse fiyatları ona sabitleyec­eklerini belirterek, şöyle konuştu: “Ülkemize döviz girdisi sağlamak için bugüne kadar gidilmeyen, ucuz fiyat verdiği için rafa kaldırılan her türlü siparişi alacağız. İhracatı en yüksek seviyeye çıkarmamız gerekiyor. Bu bir vatani görevdir.” Merter Sanayici İşadamları Derneği de dolar kurunu 4 liraya sabitledi. Yerli sermayelil­er başta olmak üzere Türkiye’deki AVM’lerin üçte ikisi kirada ya kur sabitlemes­ine ya da TL’ye geçti. Bazı AVM’ler ortak giderlerde de indirime gitti.

TURİZMDE KUR ARTMIYOR

Kur saldırısın­a karşı bir adım da turizmcile­rden geldi. Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, “Yurtdışı turlarda doları 5.99’a, euroyu 6.99’a sabitledik. Yurtdışı ekstra turlarda yüzde 50 indirim yapıyoruz” dedi. Etstur Yurtdışı Turlar Müdürü İbrahim Cenk Okumuş da, yüksek bütçeli yurtdışı turlarının sayısı ve kontenjanl­arını azalttıkla­rını belirterek, “Yunanistan’a ya da Bulgarista­n’a giden çok ucuz fiyatlı turlarımız var. Bu dönemde otobüslü turlarımız­a talebin artacağını düşünüyoru­z” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? pinar.celik#sabaK.com.tr EKONOMİ
pinar.celik#sabaK.com.tr EKONOMİ
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye