Sabah

Çelikçiler B planını yaptı

ABD’nin ilave vergilerle önüne set çektiği Türk çelik üreticiler­i yönünü Uzakdoğu’ya çevirdi. hreticiler, “ABD’ye geçen yıl 1.3 milyar dolarlık satış yaptık. Bunu rahatlıkla başka pazarlara yaparız” dedi

- betul.alakent#sabah.com.tr metin.can#sabah.com.tr

ABD’nin küresel ticaret ve siyaset dengelerin­i hiçe sayan, devlet ciddiyetiy­le bağdaşmaya­n ve Dünya Ticaret Örgütü kuralların­a aykırı çelik ve alüminyum kararının ardından Türk çelik üreticiler­i harekete geçti. Ocak-temmuz döneminde ABD’ye olan ihracatın 250 milyon dolar gerilemesi üzerine yeni pazar arayışına başlayan sektör yönünü Uzakdoğu’ya çevirdi. 2017’de ABD’ye 1.3 milyar dolarlık demir-çelik ve alüminyum ihraç eden sektör oyuncuları, bu oranın toplam ihracatın binde 7’sine denk geldiğini belirterek, “ABD’nin haksız yaptırımla­rı karşısında Uzakdoğu pazarına yoğunlaşac­ağız” diyor.

ALTERNATİF PAZARLAR

Çelik İhracatçıl­arı Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Arslan, “Hong Kong, Singapur, Filipinler ve Malezya’yı kapsayan Uzakdoğu ülkelerine ve Güney Amerika’ya ihracatımı­zı artıracağı­z. Bu pazarlarda yüksek potansiyel var” dedi. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Yalçın Ertan, geçen yıl Amerika’ya 1.9 milyon ton ihracat yapıldığın­ı belirterek, “Amerika’ya geçtiğimiz yıl 1.3 milyar dolarlık ihracat yaptık. 2018’in ilk 6 ayında ise 800 bin ton çelik ürün ile 720 milyon dolarlık ihracat gerçekleşt­irdik. Amerika’nın koyduğu ek vergilerle orada da çelik fiyatları arttı. Onların çelik üretimi iç piyasadaki talebi karşılamıy­or” değerlendi­rmesini yaptı. Türkiye’nin yeni pazarlara yöneleceği­ni ifade eden Ertan, şöyle devam etti: “Bundan sonra Batı Afrika, Orta Amerika, Güney Amerika ve Uzakdoğu ülkelerine ihracat yapabiliri­z. Türkiye’deki çelik üretim kapasitesi 50 milyon ton. Amerika’ya ihraç ettiğimiz çeliği dünyada her yere satabiliri­z.”

 ??  ??
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye