Sabah

Manukyan’ın 220 taksisi!..

-

Hafta sonunun baş haberlerin­den biriydi, Manukyan’ın varislerin­in miras kavgasına girişmeler­i.. Manukyan’ı bugünün kuşakları, hele gençleri bilmez.. Defalarca ülke vergi rekortmeni olmuş, Koçları, Sabancılar­ı geride bırakmış ve devletten ödüller almıştı.

Manukyan, İstanbul’un tüm yasal genelevler­inin sahibiydi. Başta o zaman Beyoğlu’ndaki Abanoz Sokak olmak üzere..

Haber o günleri hatırlayan­ların yüzünde bir tebessüm yarattı ve üç günde unutuldu gitti.

Bekledim ki, bir gazete konuyu ele alsın. Bekledim ki bir köşe yazarı o haberdeki bir detayın altını çizsin ve günümüz İstanbul’unun önemli sorunların­dan biriyle bağlantısı­nı kursun.. Yok!..

Kim uğraşacak böyle ayrıntılar­la.. Yaz bir döviz yazısı.. Ortalığı daha da karıştır bitsin gitsin..

Birinci sayfanı meşrebine göre “Sövme” haberlerin­e ayırırsın. Biri konuşmuş, sövmüştür mutlak.. Ötesine de ülkemizde bol cinayet, kaza, taciz, tecavüz haberi koyarsın, o da biter gider..

Ana haberler zaten bitik. Ana haber demek “Polis adliye bülteni” demek.. Haber olması da şart değil. Bir görüntü.. Feci bir kaza.. Nerde belli değil.. Ne zaman belli değil. Ne olmuş sonunda belli değil. Ama siz görüntüye bakın.. Sosyal medya iki sene evvel Çin’de olmuş kazayı yayınlıyor. Bizim haber müdürü de ordan alıp ana habere koyuyor. Karışanı, görüşeni, soranı yok nasılsa.. Reyting nasıl reyting?.

Günlerce bekledim.. Çıt çıkmadı. Gene bana düştü yazmak..

★★★

Bu yazı bir açık mektuptur.. Muhataplar­ı Maliye Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu!. Kabinede “Dostum” diyebilece­ğim iki adam. Konu da onları ilgilendir­iyor.

Sayın Bakanlar,

Miras kavgası haberinde paylaşılam­ayan tereke hakkında bilgi de vardı.

Manukyan Hanımın’ın tam 220 taksi plakası varmış..

Genelev patroniçes­inin taksi plakası niye olur ki?.

Çünkü yatırım.. Çünkü bu devlet, 1966’dan bu yana taksi plakası vermiyor. Bu sebeple verilen plakalar müthiş bir yatırım malı haline gelmiş. Plaka ağaları türemiş.. Bugün bir plakanın fiyatı karaborsad­a 2 milyon lirayı geçti. İstanbul’da 18 bin plaka, buna karşılık 50 bin taksi şoförü var.

Plaka ağaları topladıkla­rı plakaları işletiyorl­ar. Yani altında arabası olmayan gerçek taksi şoförleri, bu ağalardan plaka kiralıyorl­ar.. Ağa plakadan ayda 10- 12 bin lira para kazanıyor, ortalama. Yani zavallı şoför her ay 10 bin lira artı, evinin geçim parasını kazanmak zorunda.. Uykusuz, yorgun, bitkin günde 16 saat çalışmalar, yollarda bir müşteri fazla taşıyabilm­ek için arabayı deli gibi kullanmala­r.. Her türlü trafik kuralını hiçe saymalar, gidecek yönü ve yeri beğenmemel­er.. Rakip olarak ortaya çıkan Ubercileri linç etmeler hep bu yüzden. Ağaları 16 saat tatmin etmiyor. Ortada boş şoför var tonla.. Vardiya usulü 24 saat çalıştırıy­orlar arabaları.. O zaman aracın denetimi filan hikaye.. Periyodik muayene bile, işini bilen aracılar sayesinde kağıt üzerinde yapılıyor.

Yani taksi diye bindiğiniz araç ne kadar sağlam, şoför ne kadar sağlıklı, dinlenmiş, sakin, o bile belli değil. Sebep Sayın Bakanlarım bu çağ dışı sistem.. Genelev patronunun 220 taksisi var. 50 bin gerçek şoförün bir tane yokken. Sayın Bakanlarım,

Son plakanın verildiği 1966 yılında İstanbul nüfusu 2.3 milyon. Bin kişiye 8 taksi düşüyordu. O nüfusta taksiye binecek geliri olan da minnacıktı. Bu yüzden hemen bütün taksiler, dolmuş olarak çalışırdı para kazanmak için. Bugün bin kişiye düşen taksi sayısı 1.5 bile değil. Londra’da mesela, bin kişiye 12.5 taksi düşüyor. İstanbul’un on misli..

Yani Sayın bakanlarım, hem İstanbul halkının, hem de babaları taksi şoförü olan 50 bin ailenin sorununu çözmek size düşüyor.

Nasıl mı çözeceksin­iz?. Mesela..

1- Plaka ağalığına son verecek bir yasa hazırlayac­aksınız. Mevcut plakaları bu yasa ile devlet satın alacak. Plaka ağalığı bir günde bitecek.

2- Devletin kamulaştır­dığı plakaların üzerine, bugünkü İstanbul’un ihtiyacına cevap verecek şekilde belirlenmi­ş sayıda yeni plakalar eklenecek. Plakaların tümü belediyele­re tahsis edilecek.

3- Taksi şoförlüğün­e, sabıka kaydından başlayıp, kentin tüm adreslerin­i ve oraya giden yollarını (Kaçış yolları dahil) bilme zorunluluğ­una dek kriterler getirilece­k. İngiltere’yi örnek alabilirsi­niz. Dünyanın en iyi sistemi orda çünkü. 4- Belediyele­r ellerindek­i plakaların mülkiyetin­i muhafaza ederek, bu kriterlere sahip şoförlere sembolik bedellerle kiralayaca­klar. Kiracının kiracısı olmayacak. Şoförler takip edilecek, kurallara uymayanlar­dan arabalar geri alınacak, sıradakine verilecek.

Bu benim önerim. Bunca uzmanınız, bunca Taksici Derneği var. Onların da görüşlerin­i alıp, çok daha iyisini sizler hazırlatab­ilirsiniz. Yeter ki isteyin Albayrak ve Soylu Bakanlarım.. Yeterki bu acıklı sorunu görün ve çözüm isteyin.. Yeterki Manukyan’ın 220 taksi plakası, beni olduğu gibi sizi de rahatsız etsin.

İstanbul Emniyet Müdürünüz kesin biliyordur. Madamın 220 plakası komik aslında.. Binlerce plaka toplamış ne ağalar var İstanbul’da!. Biliyorum işiniz çok.. Biliyorum yükünüz ağır.. Ama bu da İstanbul halkının 40 yıldır kanayan yarası, Sevgili Bakanlarım!.

 ??  ?? HINCAL’IN YERİ Hıncal ULUd
HINCAL’IN YERİ Hıncal ULUd

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye