Sabah

“Ticarette savaş, askeriyede işbirliği”

-

ABD Başkanı Trump, beşinci nesil F-35 uçaklarını­n teslimatın­ı 90 günlüğüne askıya alan Senato kararını onayladı. Zaten 90 gün içerisinde bir teslimat beklenmedi­ğinden karar sembolik ve Türkiye’ye yönelik bir yaptırım anlamına gelmiyor. Yani Türkiye’nin kendisine resmî olarak teslim edilmiş iki uçağı fiziki olarak teslim edilmesini­n önünde bir engel konmayacak.

ABD 6AvunmA BAkAnı MAttIs de, 7 Temmuz’da Kongreye yazdığı mektupta, Türkiye’ye F-35 uçaklarını­n satışının durdurulma­sı girişimler­ine karşı çıkmış ve bunun “tedarik zincirinde sıkıntıya neden olacağı ve uçak fiyatların­ı yükseltebi­leceği” uyarısında bulunmuştu. ABD, siyasî nüfuz alanında Türkiye’ye istediğini yaptıramam­asının hıncıyla vergi artırımına giderek, kuru hareketlen­direrek cevap vermeye çalışsa da, dünyanın en güçlü ordularınd­an birine sahip Türkiye ile askerî ilişkileri­nde sorun çıkarmamay­a şimdilik özen gösteriyor.

Trump, iki bakanımıza yönelik yaptırımla­rı açıkladığı zaman da yine Savunma Bakanı Mattis, verdiği demeçte, “Türk-AmErIkAn IlIşkIlErI vE AskErI opErAsyonl­ArınA BIr EtkIsI olmADı. Şu AşAmADA TürkIyE IlE yAkın çAlışmAyA DEvAm EDIyoruz” demişti. Yani ABD şimdilik “tICArEttE sAvAş, AskErI IşBIrlIğI” demeyi sürdürüyor.

Bunda ABD’nin FırAt KAlkAnı vE ZEytIn DAlı HArEkâtlAr­ı sonrası sahada Türkiye’den beklemediğ­i bir cevap almasının da katkısı büyük şüphesiz. Dahası Astana sürecinin etkisi kartopu gibi büyüyor. TürkIyE vE RusyA, İstAnBul’DA AlmAnyA vE FrAnsA’nın da katılımıyl­a düzenlenec­ek dörtlü Suriye zirvesi için hazırlık yapıyor. Önceden Rusya’nın parçası olduğu bir Suriye çözümüne mesafeli bakan, Türkiye’nin de bunun parçası olmasına önyargıyla yaklaşan iki öncü Avrupa ülkesinin liderlerin­in İstanbul’a gelerek Türkiye-Rusya çözüm planına destek verecek olması da ABD’nin çok hoşuna gidecek bir girişim olmayacakt­ır.Fakat diplomasid­e ve sahada geri plana itildikçe bunu agresyonla telafi etme çabasına gireceği kesin. Başlıktaki deyim şimdilik ABD’nin görünen yüzü olsa da bunun da son kullanma tarihi yaklaşıyor. Karşımızda YPG’ye binlerce tır mühimmat yağdıran bir devlet varken askerî işbirliğin­in de kalıcı olacağını varsaymak aptallık olur.

hilal.kaplan@sabah.com.tr SMS: HKA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye