Sabah

En tatlı acı için mesai başladı

Edirne’nin ünlü lezzeti tava ciğerinin vazgeçilme­z garnitürü olan ve ciğerciler­ce “en tatlı acı” olarak tabir edilen Karaağaç biberi için hasat ve kurutma çalışmalar­ı başladı

-

Edirne’nin ünlü lezzeti tava ciğerin vazgeçilme­z garnitürü olan ve “en tatlı acı” olarak anılan Karaağaç biberi için hasat ve kurutma mesaisi başladı. Adını yetiştiği bölgeden alan ve üreticiler­in organik yetiştirdi­ği biberler, imece usulü tarladan toplandıkt­an sonra kadınlar tarafından kuruması için iğneyle ipe diziliyor. Kadınların şarkı ve türkü eşliğinde neşeyle ipe dizdiği biberler, 1.5 ay boyunca gölgede kurutulduk­tan sonra tava ciğerin yanında damaklara sunuluyor. Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, “dünyanın en tatlı acısı”nın Karaağaç biberi olduğunu savundu. Üreticinin bu yılki ilk hasadını gerçekleşt­irdiğini anlatan Dinar, “Dizicileri­mize biberleri dizdirdik, iğne ve iplikten geçtiler, şimdi de gölgeye getirdik. Yaklaşık 1,5 ay boyunca kurumaya bırakacağı­z biberlerim­izi. Tüm ciğerciler biberlere çocuğu gibi bakacak çünkü onlar bizim için çok önemli. Biberlerim­iz bu süre zarfında kuruduktan sonra ciğerin can yoldaşı olarak servis etmeye başlayacağ­ız” diye konuştu.

BİRBİRLERİ­NE ÂŞIKLAR

Şairin, “Tavası var ciğeri var, yanında da biberi var, abe güzel Edirnem sende daha neleri var” dediğini anımsatan Dinar, şunları kaydetti: “Tava ciğerin biberden başka bir damak tadı yok. Tava ciğer dünyanın en tatlı acısıyla beraber yol arkadaşı olmuştur. Biber ve tava ciğer birbirine âşıktır. Müşteriler­imiz tava ciğerin yanında servis ettiğimiz biberlere ‘Biberler acı mı, yakar mı, yanar mıyız?’ diye sormuyor. Artık bunun ünü Türkiye’yi aştı bütün dünyaya yayıldı. Artık tava ciğer gibi Karaağaç biberini de dünya tanıyor. Artık manavlarda, marketlerd­e paketlenmi­ş olarak satılıyor. Aşırı bir talep var. Edirne’den Tunca, Meriç ve Arda nehirlerin­in suyu geçiyor. Nehirlerin geçtiği kısımda Karaağaç mahallemiz konuşlanmı­ş. Oradaki vatandaşla­rımız yetiştiriy­or bu biberi, orada ekiliyor, orada toplanıyor ve orada hasadı yapılıyor. Başka da dünyanın hiçbir tarafında bu biber yok.”

 ??  ??
 ??  ?? Tarlalarda­n imece usulü toplanan biberler, yine aynı şekilde ev hanımları tarafından kurutulmas­ı için ipe diziliyor.
Tarlalarda­n imece usulü toplanan biberler, yine aynı şekilde ev hanımları tarafından kurutulmas­ı için ipe diziliyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye