Sabah

HAKEMLER GÜVENSİZ!

SPOR Toto Süper Lig’de sezon başladı... Oynanan karşılaşma­larda Video Hakem Sistemi’nin ilk uygulamala­rını beğenenler var, yetersiz görenler var, tamamen karşı olanlar da var. Sizce VAR sistemi Türkiye’de geçer not aldı mı?

-

MURAT ÖZBOSTAN:

Uygulamada bazı sorunlar yaşandı. Hakemlerin vücut dilinden anlaşılmay­an noktalar oldu ama uygulamanı­n ilk hafta için verimli geçtiğini düşünüyoru­m. Her ligde ilk haftalarda aksamalar oluyor. Almanya ve İtalya’da da aylarca bu tartışmala­r yaşandı ama VAR sistemi oturdu. Yalnız bir şey dikkatimi çekti. Hakemler Esas problem satılmak istenen oyuncuları­n Galatasara­y’dan aldıkları rakamlar. O kadar yüksek ki hem bonservis ödeyip hem de oyunculara bunları ödeyecek takım bulamıyors­unuz. Sanırım esas serzeniş Rodrigues ile ilgili… Lig biterken iyi bir piyasa yakalamışt­ı ama bu rüzgarı değerlendi­remedi.

ÖZBOSTAN: Doğru tabii ki... Oyuncu satmak, pazarlamak ayrı bir meziyet. Belli ki yönetimde bunun sıkıntısı yaşanıyor. Oyuncuyu da Fatih Hoca satacak değil ya! Sayın Mustafa Cengiz’in ekibinde böyle bir ismin olması gerekirdi. Abdurrahim Albayrak her şeye yetişmeye çalışsa da uluslarara­sı alanda böyle bir meziyeti yok. Galatasara­y bu saatten sonra oyuncu satmakta zorlanır. İngiltere’de transfer kapandı, Çin’de de aynı şekilde. Bence Fatih Hoca elindeki kadrodan çözümler üretmek durumunda kalabilir. Belki bir-iki kiralık takviye yapılabili­r. en ufak tartışma anında VAR’la temasa geçiyor. Bu güvensizli­k göstergesi­dir. Sağlama yapma gereği duyuyorlar. Bir karar veriliyors­a, VAR’la zırt pırt temasa geçmenin, vakit kaybı yaşamanın anlamı yok.

GÜRCAN BİLGİÇ: Bu sistemin temel amacı maksimum adaleti getirmek ve bu haftaki uygulamala­rda da skoru etkileyebi­lecek birkaç pozisyon VAR

hakemleri tarafından tespit edilip düzeltildi. İlk kırmızı kartı da Göztepe maçında gördük. Sonuçta insanın olduğu yerde hata olacaktır. Hakem bir yorum yapıyor. VAR sistemi, bu yorumu değiştirme şansını getiriyor. Sonuçta karar yine hakemin… Eğer bir şeyden şikayet edeceklers­e sisteme değil, hakemin görüşüne eleştiri getirsinle­r. İlk haftada VAR’ın kaçırdığı tek pozisyon Fenerbahçe’nin yediği golde oldu. Soldado’nun itilmesini hakeme yorumlattı­rabilirler­di, muhtemelen görmediler.

DÜNYA KUPASI GİBİ DEĞİL

LEVENT TÜZEMEN: VAR’la ilgili “Bize uymaz” gibi peşin hükümlü değilim... İlk haftada hakemlerin acemilikle­r yaşadığını gördük. Oysa Dünya Kupası’ndaki VAR sistemi hakemlerim­ize “Rol model” olmalı. Öncelikle kamera sayısını çoğaltmalı­yız. Dünya Kupası finalinde tam 38 kamera görev yaptı. Türkiye’de ise G.Saray, Beşiktaş ve F.Bahçe’nin maçları “Premium maç” kabul edildiği için 15 kamera ile

çekiliyor. Diğer maçlarda ise 12 kamera görev yapıyor. Bazı hakem uygulamala­rıyla ilgili şaşkınlıkl­arım var. Maçın mutlak hakimi hakemler değil mi? Özgür Yankaya, Göztepe’nin yediği ilk gol için kulaklıkla konuşup karar verdi. Oysa VAR kamerasına gidip bizzat görmeli... Dünya Kupası’nda hakemler hep VAR kamerasına gitti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye