Sabah

“Çalışmaya da üretmeye de devam edeceğiz”

-

OP(T Yönetim Kurulu

Üyesi 1urten Öztürk IlE danakkale’DE yAklAşık milyon lira yatırım yApArAk BAşlADıklA­rı vE Troya DönEmInI yAşAtAn AtmosFErI, BInAlArı vE FIGürlErI vE mItoloJIk DEğErlErI IlE arkeo-köy’E DönüştürDü­klErI Tevfikiye’DE DolAştığım­ız EsnADA DolAr tArIHI zIrvElErIn­DEn BIrInI yApıyorDu.

Öztürk sErInkAnlı­lığını HIç BozmADAn köyDEkI Ev pAnsIyonCu­luğunu öğrEnmEk IçIn AtölyEDE toplAnmış kADınlArlA soHBEtE DEvAm EDIyor vE “Biz çalışmaya üretmeye devam edeceğiz. Türkiye

güçlü ülke¨ DIyErEk kImsEnIn morAlInI BozmAmAsı GErEktIğIn­In Altını çIzIyorDu.

TArIHIn En Büyük EkonomIk krIzI yAşAnırkEn vE rEsmEn ABD Başkanı

Trump’ın HEDEF tAHtAsınA oturttuğu BIr ülkE konumunA GElIrkEn, kImsE EnsEyI kArArtmıyo­r. ElBEttE Bu zor GünlErIn DE BIr sonu vAr vE o Gün GElDIğInDE ürEtmEyE DEvAm EDEnlEr, çAlışmAktA­n vAzGEçmEyE­nlEr kAzAnACAk.

TürkIyE öylEsInE Büyük BIr tArIHI zEnGInlIğI­n üzErInE oturuyor kI... BIz Bu GüCümüzün FArkınA BuGün DEğIl, 50 yıl önCE vArmış olsAyDık, BElkI DE Trump’ın Attığı TwEEtlEr ülkEnIn umrunDA BIlE olmAyACAkt­ı. DüşünsEnIz­E, ÇAnAkkAlE 3 BIn 200 yıl önCEsI AntIk çAğlArDA GEçEn En Büyük AnADolu EFsAnEsI

nE yAnI Troya’yA EvsAHIplIğ­I yApıyor.

Sparta Kraliçesi Helena’nın Troya prensi Paris tArAFınDAn kAçırılmAs­ıylA 10 yıl sürEn sAvAş, Homeros’un

İlyada IsImlI EsErIylE ölümsüzlEş­mIştI. İştE Troya Destanı’nın yAşAnDığı BölGE, 18 0’lErDE BIr AlmAn ArkEoloG tArAFınDAn kEşFEDIlmI­ştI. NE yAzık kI çıkAn HAzInElEr yurtDışınA kAçırılmış,

Osmanlı Devleti DAvAlAr AçArAk GErI AlmAyA çAlışmışsA DA sonunDA tAzImAnAtA rAzı olmuştu. AnCAk Artık Bunun DA BIr önEmI yok. Çünkü TroyA’nın kEnDIsI Bu toprAklArD­A. KAzı çAlışmAlAr­ı danakkale 18 0art Üniversite­si Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Aslan tArAFınDAn yürütülüyo­r vE Bu önEmlI kAzılArın olDuğu BölGEyE GItmEk IçIn Tevfikiye Köyü’nDEn GEçmEk GErEkIyor.

2018 Uluslarara­sı Troya Yılı vEsIlEsI IlE danakkale 9alisi Orhan Tavlı, 2006 yılınDA ‘Tarihe Saygı

Projesi’ kApsAmınDA GElIBolu’DA 30 mIlyon DolArı AşAn çok BAşArılı rEHABIlItA­syon vE rEstorAsyo­n çAlışmAlAr­ı yApAn Opet’in Yönetim Kurulu

Üyesi 1urten Öztürk’ün kApısını Bu kEz TroyA IçIn çAlAr vE AltyApıyı kEnDIlErIn­In yApACAğı sözünü vErErEk, TEvFIkIyE köyünE El AtmAlArını IstEr. Köyün tArIHI Dönüşüm proJEsI NurtEn Öztürk’ü HEyECAnlAn­Dırır vE OpEt’In tüm kADrolArın­DAn yArDım AlArAk köyDE mütHIş BIr rEstorAsyo­n BAşlAtır. BIz zIyArEt EttIğImIzD­E Artık EskI köyDEn EsEr yoktu, çEHrEsI tAmAmEn DEğIşmIştI. TEvFIkIyE köylülErIn­In vAktIylE kAzı AlAnınDAn GEtIrDIğI tArIHI tAşlArı kullAnArAk yAptığı EvlErIn HEpsI yEnIlEnmIş. TroyA DönEmInE AIt BIr kErpIç Ev DAHI yEnIDEn CAnlAnDırı­lmıştı. YAkınDA 35 Ev pAnsIyonun­un HAyAtA GEçECEğI köyDE kImI kADınlAr tAkı vE TroyA BEBEklErIn­I yApmAyı öğrEnDIklE­rI El sAnAtlArı AtölyEsInD­E EğItImlErE DE BAşlAmıştı.

ÖzEtlE TEvFIkIyE Köyü, yAkınDA mIsAFIr EtmEyE BAşlAyACAğ­ı turIstlEr IçIn HummAlı BIr şEkIlDE HAzırlık yApıyor vE tüm Bu HAzırlıklA­rı Öztürk, BIzzAt yönEtIyor. VAlI TAvlı, HEDEFlErIn­In BölGEyE 1 milyon turist gelmesini sAğlAmAk olDuğunu söylüyor. Yurt DışınDA BAştA din olmAk üzErE tüm turIzm FuArlArınD­A TroyA’nın tAnıtımınA BAşlAnmış. ÖğrEnIyoru­z kI BölGEyI 6 AyDA yüzDE 85’I yABAnCı, 00 bin turist zIyArEt EtmIş. NurtEn Öztürk, “Dünya Troya’yı bizden çok daha iyi biliyor¨ DIyor vE Artık Bu Durumun DEğIşmEsIn­I IstIyor. KöyDEkI Dönüşümü Büyük BIr kEyIFlE tAkIp EDEn VAlI TAvlı, BölGEDEkI 5 köyü DAHA Öztürk’E EmAnEt EtmEk IstIyor vE BEn sAnıyorum kI NurtEn Öztürk DIğEr köylErE DE kAyıtsız kAlAmAyACA­k.

ŞImDI soruyorum: TürkIyE’yE BöylEsInE sEvDAlı, Bu toplumDAn AlDığını Bu toplumA vErmEk konusunDA BöylEsInE tutkulu Iş InsAnlArım­ız olDuğu sürECE Bu ülkEnIn sırtı yErE GElIr mI?

selale.kadak@sabah.com.tr SMS: SK yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

 ??  ?? Şelale KADAK
Şelale KADAK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye