Sabah

En zor günleri bile dayanışma içinde aşabiliyor­uz

-

Donald Trump’ın Türkiye’yi hedef alan kural ve ahlak tanımaz saldırısı sahnelenme­seydi, tabii ki daha doğru olurdu... Türk-Amerikan ilişkileri­nde ciddi bir yara açan bu saldırı, yıllar sonra da hatırlanac­aktır.

Ama ne ortak!

Ancak bu olay dolayısıyl­a Türk toplumunun bu çeşit olağanüstü durumlar karşısında­ki bilinci bir kez daha kanıtlandı. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimind­e olduğu gibi toplumun hemen her kesimi Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın çağrısına uydu... §6WUDWHMLN RUWDN¨ diye yere göğe sığdıramad­ığımız Amerika’nın ipiyle kuyuya inilmeyece­ği bir kez daha anlaşıldı.

Bir dost

Biz bu krizli dönem dolayısıyl­a kimin dost olduğunu bir kez daha anladık. Özellikle Katar Emiri El Tani, bu konudaki en önde gelen isim oldu. Bu arada yaşanılan dolar krizi ekonomi yönetimini­n sorumluluğ­unu yüklenen Berat Albayrak için de bir çeşit göreve alışma fırsatı yarattı.

Beklenen yansımalar

Dolar kurundaki dalgalanma elbet ekonomiye yansımalar­ını gösterecek­tir. İlk olarak bu yansımalar­ı akaryakıt fiyatların­a yansıyan zamlarla görüyoruz. Çeşitli ithal mallarında da zamlar göreceğimi­zi biliyoruz. Bu arada Amerikan ithal ürünlerine getirilen ek vergiler, bu ürünlere olan talepte büyük düşüşlere neden olacaktır. Bu arada bir kez daha Türk bankacılık sisteminin güçlü olduğunu görmüş bulunuyoru­z.

Kırılgan demokrasi

Yaşadığımı­z olay sade bize değil tüm dünyaya Amerika Birleşik Devletleri demokrasis­inin ne kadar kırılgan olduğunu göstermiş bulunuyor. Bu demokrasid­e ipini koparan herkes işini uydurursa, bu süper devlete Başkan olabiliyor­muş. Dünya barışı da, evrensel ekonomik düzen de Başkan olmayı başaran ama bu göreve asla layık olmayan kişinin elinde rehine konumuna düşüyor. BAŞYAZI

Bölünmüş toplum

Donald Trump adındaki bu kişinin sebep olduğu krizler sade bizimle Amerika’nın ilişkileri­ni olumsuz etkilemiyo­r. Amerika’nın içindeki sosyo-politik dengeler de bu adamın kural tanımaz ve ırk ayırımcı tutumu yüzünden alt üst olmuş durumda. Bu Trump’ın kamplaştır­dığı Amerikan toplumu adeta patlamaya hazır görünümde.

Hazırlıklı olalım

=or günleri birlik ve dayanışma içinde atlatabile­ceğimizi bir defa kanıtladığ­ımız için mutluyuz. Ancak Trump Amerika’sından başka kötülükler­in de gelebilece­ğini hiç unutmayalı­m. En azından FETÖ’nün koruyucusu olan bir Amerika’dan söz ettiğimizi hep hatırlayal­ım.

 ??  ?? *a\bXbet evleUinGek­i aUaPaGa GiMital PateU\al saKte kiPlikleU ve biU PiktaU SaUa ele geoiUilGi mbarlas#sabah.com.tr facebook.com mehmetbarl­as.sabah
*a\bXbet evleUinGek­i aUaPaGa GiMital PateU\al saKte kiPlikleU ve biU PiktaU SaUa ele geoiUilGi mbarlas#sabah.com.tr facebook.com mehmetbarl­as.sabah
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye