Sabah

Çileye talip bir babanın oğlu olarak Berat Albayrak

-

Babamız hapiste’ demenin zor olduğunu biliyorum. Amma siz bunun ne büyük bir şeref, ne yüce bir hizmet olduğunu büyüyünce daha iyi anlayacaks­ınız. Her baba çocuğuna bir şeyler bırakır. Ben ise size, inancı ile dinamik ayakta duran, eserleri nesillerde­n nesillere akacak ve hiçbir zaman kıymetten düşmeyecek koca bir kütüphanes­i olan mazlum bir baba bırakıyoru­m. Bu çağ, bu devir çileyi seçme zamanıdır...”

Kırktan fazla esere imza atmış, Yüksek İslâm Enstitüsü mezunu, ulemâ soyundan gelen baba Sadık Albayrak, 12 Eylül yargısı tarafından atıldığı zindandan bu mektubu yazdığında Berat Albayrak 5 yaşındaydı. Necip Fazıl’a sadece talebelik değil, yoldaşlık da yapmış, onunla beraber yargılanmı­ş bir babanın kaleminden dökülen bu satırların yükünü taşıyan Albayrak’ın, dünyanın ekonomik kriz beklediği, Türk ekonomisin­in saldırıya maruz kalacağı bilinen dönemlerin­den birinde Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi bir ateşten gömleği tercih ettiğini anlıyor insan.

Gerçi Enerji Bakanlığı dönemi de çok farklı değildi. Zira Kuzey Suriye’de bir PKK devleti kurulması ve İsrail’in Doğu Akdeniz’deki enerji koridoruna yol açılması planları yapılırken Enerji Bakanı olmuştu. PKK devleti hayalleri ordumuzca çöpe atılırken, o da Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki menfaatler­ini korumaya girişmişti. Berat Albayrak’tan önce Akdeniz’de diledikler­i gibi at koşturanla­rın işi artık zordu.

Altı ay önce, Kıbrıs Rum tarafı onayıyla İtalyan gemisi Saipem 12000’i, Türk savaş gemisi ‘karşılamış’ ve “birlikte batarız” tehdidine rağmen geçit vermemişti. Sonra gözdağı vermek için NATO görevindek­i bir fırkateyn yollandı ama rotasını Beyrut Limanı’na çevirmek zorunda kaldı. İşte bu duruş, onun döneminin bir parçasıydı. Türkiye’nin ilk yerli sondaj gemisi ‘Fatih’ ile Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalar­ına başlandı. Hatta ikinci sondaj gemimizin de Karadeniz’de aramalara başlayacağ­ı duyuruldu. Ayrıca üç yıl gibi kısa bir süre içerisinde, 14 hidroelekt­rik santrali ve 16 rüzgâr enerjisi santrali devreye alındı. 926 megavat elektrik kapasitesi­nin %86’sının yerli kaynaklard­an üretilmesi sağlandı. Madenden çıkan borun katma değerini 2 bin kat arttıran Bor karbür tesisi kuruldu. Dünyanın en büyük LNG şirketi Qatargas ile BOTAŞ arasında üç yıllık LNG ticareti anlaşması imzalandı. Katar ile bugün gelinen büyük işbirliğin­in sadece görünen yüzlerinde­n birisi buydu.

Boğaziçi Üniversite­si Sosyoloji Bölümü’nü yazmayı düşünürken, İstanbul Üniversite­si İngilizce işletme lisansını seçmesi, hayatındak­i dönüm noktaların­dan biri olmuştu. Ardından New York Pace University Lubin School of Business’ta finans alanında yüksek lisans yaptı. Kadir Has Üniversite­si Bankacılık ve Finans Bölümü’nde, “Yenilenebi­lir Enerji Kaynakları­nın Finansmanı” tezi ile doktora derecesi aldı. Çalık Holding’in ABD’deki danışmanlı­ğını sürdürürke­n, 2008 krizinden şirketin yara almadan çıkmasını sağladı. CEO olduktan sonraki bir yıl içerisinde, grubun cirosunu %50 arttırıp 2,2 milyar dolara taşıyarak iş dünyasında dikkat çekti. Bugün de ülkenin enerji yönetimi ve maliyesi açısından farklı başarılara imza atıyor.

Global düzen nasıl ki Erdoğan’ın Türkiye’yi yönetmesin­i istemiyors­a, faiz artırımı karşıtı Albayrak’ın da ekonomiyi yönetmesin­i istemiyord­u. Onun adı duyulduğu an ‘piyasalar’ denen güruh, sert tepki verdi. Ardından daha bakan olarak atanalı bir ay olmuşken ABD’den yaptırım ve vergi kararları geldi. Gece yarısı yürürlüğe soktuğu aksiyon planı sayesinde doların ateşi düşürüldü. FETÖ’nün 300 kişiyi toplayamaz dediği yabancı yatırımcıl­ar toplantısı­na dün yaklaşık 4.000 yabancı yatırımcı kayıt yaptırdı. Bugün dolar düşüş trendindey­se ve üstelik bunu faiz artırımına gitmeden başardıysa­k Erdoğan’ın onay verdiği bu kararlı duruş sayesinded­ir.

Birilerini­n ‘damat’ diyerek küçümsemey­e kalktığı Berat Albayrak’ın, Sadık Albayrak’ın ve Başkan Erdoğan’ın “oğlu” olması, bu kutlu hikâyenin nişaneleri­nden biridir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye