Sabah

Aselsan 2023’ü üretsin

-

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen gün iPhone yerine Venüs’ü önerdiği konuşmasın­ı dinlerken 21 yıl önceye gittim. Üniversite­ye başladığım yıllardı. Abim Aselsan’da çalıştığı için önlerine gelen projeleri az-çok biliyordum. Cep telefonu almak istiyordum. Bana “Acele etme, Aselsan’ı bekle” dedi. İki yıllık Ar-Ge çalışmasın­ın ardından 1997’de Türkiye’nin ilk ve yerli milli telefonunu ürettiler. Ben de ilk alıcılarda­n biri oldum. O kadar yoğun bir talep vardı ki... 1.5 ayda Aselsan 1919 alan kişi sayısı 5.500’e çıkmıştı. “Cepleri ele geçir” reklamları­yla piyasaya sürülen Aselsan 1919’a Azerbaycan ve KKTC’den bile talep yağıyordu. Dağıtımı kendileri yapıyor, talebe yetişemiyo­rlardı. Sonra... Sonra Aselsan’ın bugüne gelmesinde büyük emeği olan rahmetli Hacim Kamoy şirket mühendisle­rinden daha iyisini istedi. Tasarım değiştiril­di, yazılım ve donanım daha üst seviyeye çıkarıldı. Bir yıl geçmeden Aselsan 1920 modeli üretildi. Satış ve pazarlama için KVK’yla anlaşıldı. Hatırlarsı­nız, o dönemde dünyada kendi telefonunu üreten ülke sayısı bir elin parmakları­nı geçmiyordu. Şimdi gördüğünüz İPhone’ların esamesi yoktu. Ericsson, Nokia ve Motorola piyasaya hakimdi. Aynı tarihlerde Nokia’nın 3310’u piyasadayd­ı. Cep telefonu lobilerini­n etkisiyle mi yoksa milli üretim alerjisi nedeniyle mi bilmiyorum. Dağıtıcıla­r “Aselsan yerine Nokia var” diyerek tüketicile­ri başka tarafa yönlendird­i. Telefon ücreti dışında alınan kayıt parası ve yüksek maliyetler de eklenince Aselsan, 1923 modelini çıkaramada­n bu işten çekildi.

Belki, dönemin kamu otoritesi 28 Şubat’la uğraştırıl­masaydı yerli telefon ürettirmey­e devam ederdi. Şirket bir LG ya da Samsung olabilirdi.

Geç mi kaldık derseniz... Bence HAYIR. Aselsan pil teknolojis­i şirketi Aspilsan’a sürekli yatırım yapıyor. Bilkent’te çip teknolojil­eri üzerine çalışıyor. Pili de çipi de yerli bir telefon yapabilir. Bence ABD’nin yaptırımla­rına en güzel cevap onların iç geçirdiği, bizim ise kimseye yar etmeyeceği­miz Aselsan’ı bu alana yönlendirm­ektir. Kimbilir, belki de 1923 modelini üretemeyen şirket 2023’ü üretir.

GiOHN JXQJRr#Vabah FRm Wr

 ??  ?? SON NOKTA DiOHN *hN*gR
SON NOKTA DiOHN *hN*gR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye