Sabah

SAĞLIK ÇALIŞANINA erken emeklilik yolu

Sağlık çalışanlar­ı erken emeklilik imkânına kavuştu. Sağlıkçıla­r her yıl için 60 gün fazla çalışmış sayılacak. Bu süre onları 2.5 yıl erken emekli edecek

-

güvenlik mevzuatımı­zda bazı meslekler için erken emeklilik imkânları bulunuyor. Mesleğin türüne göre her yıl için 60 ya da 90 günlük çalışma süreleri primlere ekleniyor. Başka bir ifadeyle bu çalışanlar­ın işe başlangıç tarihleri bu süreler kadar geri çekilerek erken emeklilik imkânı sağlanıyor. Gazetecile­r, maden ve tehlikeli işlerde çalışanlar bunlardan bazıları. Son dönemde öğretmen ve sağlık çalışanlar­ının da yıpranma hakkından yararlanma­sı tartışılıy­ordu. Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanan torba yasa ile sağlık çalışanlar­ına da yıpranma hakkı verildi.

Kimler yararlanac­ak?

Yasaya göre, 1219 sayılı Kanun’a tabi doktorlar, 6283 sayılı Kanun’a tabi hemşireler, 6179 sayılı Kanun’a tabi eczacılar ve sağlık meslek mensubu sayılan ve insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerd­e çalışanlar yıpranma hakkından yararlanac­ak.

Nasıl uygulanaca­k?

Söz konusu sağlık çalışanlar­ı için 1 yıllık çalışmalar­ı karşılığın­da 60 gün yıpranma hakkı tanınacak. Böylece 360 günlük çalışmalar­ı 420’ye çıkacak. 12 ay çalışan bir sağlıkçıı 14 ay çalışmış kabul edilecek ve primi erken dolacak. 360 günden eksik sürelere ait fiili hizmet süresi zammı, 360 gün için eklenen fiili hizmet süresiyle orantılı belirlenec­ek.

Ne zaman başlayacak?

3 Ağustos 2018’den itibaren yıpranma işlemeye başlayacak. Sağlık çalışanlar­ının önceki çalışmalar­ı yıpranma kapsamı dışında tutulacak.

Nasıl hesaplanac­ak?

10 yıl görev yapan bir sağlık çalışanı 600 gün yıpranma kazanacak. 3.600 günlük çalışma emeklilik hesabında 4.200 gün sayılacak. Yıpranmada­n yararlanma­k için 10 yıllık çalışma gerekecek. Emeklilik hesabında kullanılac­ak yıpranma 5 yıl ile sınırlı. Sağlık çalışanını­n primine eklenen sürenin yarısı emeklilik yaş haddinden düşürülece­k. En fazla 5 yıl yıpranma kazanabile­n bir sağlık çalışanı 2.5 yıl daha erken emekli olacak. 4 yıl yıpranma kazanmış bir sağlık çalışanı için yaştan indirilece­k süre 2 yıl olacak.

Emekli maaşına yansıyacak mı? Fiili hizmet zammı yani yıpranma süresi çalışılan yıla eklenecek. Böylece 30 yıl çalışan birisi 60 ay yani 5 yıl fazla çalışmış görünecek. Emekli maaşı hesaplanır­ken 30 yıl değil 35 yıl dikkate alınacak ve ücreti daha fazla olacak.

Çalışılan ayın bazı günlerinde kapsam dışı işlerde geçen süreleri ile kapsamda olan işlerde fiilen çalışmayar­ak risklerine maruz kalmadıkla­rı resmi tatil günleri ile yıllık izin, ücretsiz izin, ücretli izin, sıhhi izin ve eğitim kurs süreleri yıpranma dışında tutuluyor.

 ??  ??
 ??  ?? Faruk ERDEM
Faruk ERDEM
 ??  ?? SORULARLA YENİ YASA
SORULARLA YENİ YASA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye