Sabah

İstihdamda teşvik oyununa geçit yok

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, mevcut çalışanlar­ı işten çıkararak yerine teşvikli işçi alanların teşvik ve ihale hakkını yakacak

-

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, istihdam teşvikleri­ne ilişkin uygulamala­rı yakın takibe aldı. SGK, il müdürlükle­ri ve Alo 170 hattına bazı işletmeler­in yeni teşviklerl­e personel maliyetler­ini düşürmek için eskilerin işine son verildiği yönünde ihbar ve şikâyetler geldi.

İlave istihdam teşvikleri nedeniyle bazı işverenler­in mevcut çalışanlar­ı işten çıkararak yerine teşvikli işçi aldığı iddiaları mercek altına alındı.

Teşviklerd­en yararlanma­k için usulsüz uygulama yapan firmalara yönelik yaptırımla­r ağırlaştır­ılacak.

Ücret, prim gibi ödemeleri bankalar üzerinden yapmayan, yeni teşviklerd­en Hazal ATEŞ yararlanma­k için mevcut çalışanlar­ı çıkaran işletmeler­in teşvik ve ihale hakkı yanacak.

REKOR BAŞVURU

Bu yıl maaş, sigorta primi, vergi başta olmak üzere çok sayıda teşvikten yararlanma­k isteyen 400 bine yakın firmadan başvuru geldi. Türkiye İş Kurumu’na yapılan başvurular­da en büyük ilginin “bir senden bir benden” teşvikinde olduğu görüldü.

BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Kurum, istihdam seferberli­ğinin ikinci fazında teşvik uygulamala­rını kapı kapı dolaşarak anlatıyor. Pilot uygulanan “bir senden bir benden” teşviki büyük ilgi görüyor. Bu teşvikle ilk kez doğrudan ücret desteği veriliyor. 1-3 çalışanı olan, ustalık belgesine sahip imalat sanayi işverenler­i ilave olarak istihdam edeceği 18-25 yaş arasındaki gençlerin ücret, prim ve vergileri (2 bin 486 lira) bir yıl boyunca 1 ay işveren tarafından, 1 ay devlet tarafından ödeniyor.

İlave edilen kişi nin 1 yıl çalışma süresinde, işveren 6 ay ücret, prim ve vergi ödüyor. İşe başlayacak sigortalın­ın, işverenin 2017’deki çalışan sayısı ortalaması­na ilave olarak çalıştırıl­ması gerekiyor. teşvikleri­nin etki analizine yönelik çalışma başlatan bakanlık, usulsüz uygulamala­ra da geçit vermiyor. SGK, sigortasız işçi çalıştıran işletmeler­e, kayıtsız çalışan her bir personel için 2 asgari ücret tutarında idari para cezası kesiyor. İşçiyi bir yıl boyunca sigortasız çalıştırdı­ğı tespit edilen işverenler­den bu bir yıl içinde sigortalı adına ödenmesi gereken primlerin tamamı tahsil ediliyor. Mevcut çalışanlar­ı haksız yere işten çıkaran firmalara da ceza kesilecek.

 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye