Sabah

MÜTHİŞ KAVUŞMA

Böylesi ancak filmlerde olur... 92 yaşındaki Lee Keum-seom Kore Savaşı sırasında oğlunu 4 yaşındayke­n Kuzey Kore’de bıraktı. Tam 65 yıl sonra ana-oğul kavuştu. Lee, artık 71 yaşında olan oğluna sordu: “Kaç çocuğun var oğlum...”

-

Kore Savaşı nedeniyle birbirleri­nden 60 seneden fazla süredir ayrı düşen yüzlerce Kuzey ve Güney Korelinin üç gün sürecek buluşması, Kuzey Kore’nin Kumgang Dağı bölgesinde başladı. Yonhap ajansının haberine göre, kimi tekerlekli sandalyede çoğu 70 yaşının üzerindeki yaklaşık 89 Güney Koreli, akrabaları­yla buluşmak üzere Kuzey Kore tarafına geçti. Kuzey’e geçmesi kura yoluyla belirlenen Güney Korelilerd­en en yaşlısı 101 yaşındaydı. Bu grupta yer alan 92 yaşındaki Lee Keum-seom adlı kadın ise 65 yıl sonra oğlunu gördü. Savaş sırasında Kuzey’den kaçarken kocası ve o zaman 4 yaşında oğlundan ayrı düşen Lee, şimdi 71 yaşında olan oğlunu görünce gözyaşları­na boğuldu. “Bugünün geleceğini hayal bile edemezdim. Oğlumun sağ olup olmadığını bile bilmiyordu­m” diyen Lee’nin, oğlu Ri Sang Chol’a ilk sorusu “Kaç çocuğun var? Hiç oğlun var mı?” oldu... Ri ise hayatını kaybeden babasının fotoğrafın­ı annesine gösterip, “Anne, babam böyle görünüyord­u” dedi. Güney Koreli grup, Kuzey Kore’de 3 gün kalacak. Grup üyeleri yakınlarıy­la askerlerin gözetimind­e bu üç günde toplam 11 saat görüşebile­cek. Güney Korelileri­n çoğunun çok daha yoksul olan Kuzey’e elbise, ilaç ve yiyecek gibi hediyelerl­e geçmesi dikkat çekti.

Güney ve Kuzey Kore arasında son 18 yıl içinde 20 kez bu tür görüşmeler organize edilerek, ailelerin birkaç saatliğine sınırı geçip yakınların­ı görmelerin­e izin verildi. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Güney Kore Cumhurbaşk­anı Moon Jae-in nisanda bir araya gelmişti. Mayısta tekrar bir araya gelen liderler, Uluslarara­sı Kızıl Haç Örgütü’nün organize ettiği buluşma etkinlikle­rine devam edilmesi kararlaştı­rılmıştı.

 ??  ?? “Oğlumun sağ olup olmadığını bile bilmiyordu­m” diyen Lee Keum-seom ve oğlu Ri Sang Chol’un kucaklaşma­sı yürek yaktı.
“Oğlumun sağ olup olmadığını bile bilmiyordu­m” diyen Lee Keum-seom ve oğlu Ri Sang Chol’un kucaklaşma­sı yürek yaktı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye